Imagini video cu momentul în care barajul minier din Brazilia cedează

FOTO: TV NBR/Wikimedia Commons
FOTO: TV NBR/Wikimedia Commons

În urmă cu o săptămână, barajul minier Brumandinho, din statul brazilian Minas Gerais, a cedat, iar sute de persoane au murit sau sunt date dispărut. Câteva imagini surprinse de camere de supraveghere au fost date publicității zilele trecute.

Imaginile, publicate de The Guardian pe Youtube, arată cum un val de deșeuri, declanșat pe 25 ianuarie, mătură totul în cale, iar câțiva șoferi de mașini mici și camioane încearcă să scape.

Vineri, autoritățile braziliene au anunțat că sunt până acum înregistrați 115 morți și 248 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Potrivit lui Flacio Godinho, locotenent-colonel al Apărării Civile, care coordonează operațiunile de salvare, majoritatea celor morți și dați dispăruți lucrau în mina Corrego do Feijao, iar mulți lua prânzul în cantina companiei.

Potrivit salvatorilor, care au analizat imaginile suprinse de camerele de supraveghere, la începutul dezastrului, viteza valului a putut ajunge la aproximativ 80 de kilometri pe oră.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a însărcinat trei minister cu operațiunile de salvare. În semn de solidaritate, primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a trimis o grupă de 130 de salvatori la locul accidentului.

Autoritățile braziliene au emis mandate de aresatare pentru cinci angajați suspectați că ar repsonsabili pentru dezastru. Dintre aceștia, doi sunt manageri ai companiei care exploata în această zonă minieră.

O organizație locală care se ocupă de zona minieră a spus despre dezastru că este unul „premeditat” în condițiile în care în ultima perioadă au fost mai multe plângeri și atenționări cu privire la slăbirea structurii de rezistență.

FOTO: TV NBR/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.