Imagini spectaculoase din Dobrogea. Cum s-a salvat un popândău din ghearele unei păsări răpitoare

FOTO: Mihai Baciu
FOTO: Mihai Baciu

Mai multe imagini deosebite au fost surprinse de un fotograf, în Dobrogea. Ceea ce părea o luptă inegală între un mic rozător și o pasăre răpitoare a avut un final total neașteptat.

Povestea imaginilor surprinse de fotograful Mihai Baciu, care organizează tururi foto în Delta Dunării, a fost relatată pe pagina sa de Facebook.

Astăzi e despre supraviețuire. Eram pe șesuri și-am văzut un erete de câmp căutând prada. Am oprit mașina și-am văzut cum a atacat. Am așteptat liniștit și am văzut ridicând un ceva. Părea a fi un șobolan… un popândău… La un moment dat l-a scăpat din gheare și m-a cam mirat treaba asta căci știu că odată apucată pradă nu prea e scăpare.

Așa e la răpitoare. Acasă mi-am dat seama de cauză. Popândăul, în disperare, l-a mușcat pur și simplu de picior pe erete și acesta l-a scăpat din gheare.. Felicitări supraviețuitorului… până la următorul atac”, a povestit Mihai Baciu pe pagina sa de Facebook. Mai multe imagini găsiți – AICI

Potrivit Wikipedia, în Cartea Roșie a Vertebratelor din România, popândăul este inclus ca specie vulnerabilă. Pe când până în anii 1980 era considerat un dăunător al agriculturii, în prezent este unul dintre cele mai periclitate specii de mamifere din România. Cei mai importanți factori periclitanți sunt dispariția pășunilor cu vegetație scurtă respectiv fragmentarea accentuată a populațiilor.

Schimbările în modul de utilizare a terenurilor, precum și diminuarea continuă a numărului animalelor de fermă nu face posibilă perpetuarea pajiștilor cu vegetație ierboasă scurtă, contribuind semnificativ la dispariția speciei. Din aceste cauze, în România popândăul a dispărut din multe locuri unde odinioară era prezent.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.