Imagini spectaculoase cu mai multe capre negre surprinse în Munții Rodnei

Specialiștii Romsilva au publicat imagini spectaculoase cu capre negre din Munții Rodnei, în timp ce își fac siesta.

„Unele capre negre îşi fac siesta sau trag un pui de somn la amiază, altele îşi fac chiar… pedichiura, în timp ce o capră neagră stă şi veghează întreg grupul”, scrie Romsilva în descrierea filumleţului de câteva minute, precizând că imaginile au fost surprinse  în Parcul Naţional Munţii Rodnei de Ioan Muntean.

Denumit ştiinţific Rupicapra rupicapra carpathica, acest animal ierbivor este gregar: trăieşte în ciopoare de 5-30 exemplare, conduse de femele bătrâne. Masculii adulţi de peste cinci ani duc o viaţă solitară, retraşi în zone greu accesibile. Vârsta unui exemplar poate fi aflată numărând inelele de pe coarne. Durata de viaţă este estimată la 15-20 de ani.

Capra neagră se distinge prin agilitate, putând face salturi de până la 2 m înălţime şi 6 m lungime. Chiar şi pe stânci abrupte, poate atinge o viteză de 50 km/ora. La nevoie poate înota, dar traversarea lacurilor alpine o epuizează. Capra neagră în România are ca prădători urşii, lupii, râșii și acvilele de munte, dar numărul exemplarelor este periclitat de alți dușmani, braconierii, potrivit specialiștilor.

Un caz de braconaj a fost dezvăluit de un grup de turiști în vara anului 2016.

Pe 19 iunie, în jurul orei 20:00, la Iezer, sub Pietrosul Rodnei, a fost împușcat un exemplar de capră neagră în plin sezon de prohibiție, semnala jurnalistul Dan Păvăloiu, care a prezentat la TVR emisiunea „Natură și Aventură”.

„Fapta s-a întâmplat sub ochii unui grup de turiști stupefiați, ceea ce denotă că braconierii sunt obișnuiți să-și facă mendrele în zonă fără a fi pedepsiți de autorități. Turiștii, 5 fete și 4 băieți, au fost avertizați de braconieri să nu cumva să facă poze, dar au reușit pe ascuns câteva instantanee.

De asemenea, sunt de acord să depună mărturie. Dealtfel, infractorii s-au bucurat de complicitatea celor de la stația meteo, unde și-au lăsat mașinile de teren. Cel mai probabil, făptașii sunt din Borșa, Maramureș, care de foarte mult timp este polul braconajului din Munții Rodnei. Vă rog ca pe viitor, dacă observați asemenea evenimente apelați 112 și cereți jandarmeria!”, spunea Dan Păvăloiu, pe blogul său.

Cei doi braconieri care au împușcat o capră neagră în Munții Rodnei și au fost fotografiați de niște turiști, iar imaginile au ajuns la polițiști, au fost condamnați la închisoare, însă cu suspendare.

Unul dintre cei acuzați, de meserie pădurar, acuzat de complicitate la braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Celălalt, judecat pentru braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și uz de armă letală, a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Procurorul care a lucrat la acest caz a explicat că cei doi puteau primi maxim 5 ani de detenţie, însă la instanţă au recunoscut faptele şi s-a mers pe procedura simplificată. Aşa au reuşit să îşi reducă pedepsele cu o treime.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.