Imagini rare cu o pisică sălbatică, în România. Felina solitară este foarte greu de văzut în natură

pisica sălbatică romsilva
Foto: Captură Romsilva

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat un filmuleț cu o pisică sălbatică surprinsă de o cameră de monitorizare amplasată într-o pădure din România.

Pădurea este administrată de Ocolul Silvic Caiuti din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Bacău, și se află în cea mai înaltă zonă de pe suprafața administrată de acest ocol.

Camera de monitorizare a fost amplasată cu ocazia demarării proiectului european LIFE Lynx pe care Romsilva l-a mai prezentat în trecut, arătând publicului mai multe exemplare de râs din fondurile cinegetice gestionate de Romsilva care au fost capturate și relocate în Munții Dinari și în sud-estul Munților Alpi, pentru salvarea de la dispariție a acestei specii.

Romsilva precizează că, în ceea ce privește cușca capcană din imagini, aceasta nu este activată, ea fiind folosită strict pentru proiectul LIFE Lynx.

Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează noaptea şi foarte rar este văzut de oameni în mediul său natural. Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, iar lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri, menționează specialiștii Romsilva.

Blana pisicii sălbatice variază de la maro la gri, cu dungi mai închise la culoare. De regulă, pisica sălbatică este mai mare și mai robustă decât cea domestică și are blana mai lungă și dungată. Masculii cântăresc, în medie, 5-8 kilograme, iar femelele 3,5 kilograme.

Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare şi se hrăneşte cu mamifere mici (șoareci, iepuri sălbatici) şi păsări.

Datele din 2019 deținute de Ministerul Mediului arată că în România trăiesc la ora actuală în jur de 7.555-8.550 de pisici sălbatice (Felis silvestris).

Pădurile din România adăpostesc unele din cele mai mari populații de pisică sălbatică din întreaga Uniune Europeană. Însă cea mai mare populație de pisici sălbatice din Europa trăiește în Spania și în Portugalia.

Pisică sălbatică 🐈 surprinsă de o cameră de monitorizare amplasată într-o pădure 🌳 administrată de Ocolul Silvic Caiuti…

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Luni, 13 iulie 2020

V-ar putea interesa și articolul: Animale sălbatice din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.