Imagini rare. Un grup de păsări flamingo a poposit pe un lac din România secat în urmă cu un an

FOTO: Adrian Bilba/Facebook
FOTO: Adrian Bilba/Facebook

Un grup de păsări flamingo a fost observat pe lacul Nuntași din județul Constanța. Potrivit managerului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, apa puțin adâncă a lacului Nuntași, care se încălzește mai repede, favorizează dozvoltarea algelor și crustaceelor ce constituie hrană pentru aceste păsări epuizate de o migrație lungă, aflate și în perioada de formare a perechilor.

„Zboară mai mult noaptea, sunt înalte dar foarte ușoare, adevărați urmași ai dinozaurilor, adaptate apelor sărate sau alcaline, capabile de a consuma prin filtrare orice, cu precădere larve de țânțari, viermi sau alge chiar și toxice.

Fac un singur ou, pe care îl clocesc împreună și hrănesc puiul foarte mic la eclozare cu secreție ingluvială (din gușă, chiar stomac). Această secreție conține nutrienți dar și celule sangvine, inclusiv hematii.
Rugăm curioșii să se țină la distanță, ele nu trebuie speriate, delta încă nu le oferă condiții acestor păsări termofile (iubitoare de căldură)”, scrie Adrian Bîlbă, pe Facebook.
Păsările cuibăresc în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru. În țara noastră apar foarte rar, în special în sud-estul țării, în numere mici.
Anul trecut, lacul Nuntași din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există. Între timp, a început să fie reumplut cu apă.