Imagini rare cu un râs surprins în sălbăticie, într-o pădure din România

râși românia
Foto: Facebook Romsilva

Mai multe imagini cu un râs care se hrănește cu prada sa, o căprioară, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Avrig din județul Sibiu au fost publicate pe pagina de Facebook a Romsilva.

„Exemplarele de râs sunt monitorizate de colegul nostru Daniel Lungoiu pe baza urmelor lăsate de feline. Râșii au fost surprinși hrănindu-se de mai multe ori din pradă, ziua și noaptea, de fiecare data acoperind leșul cu frunze și pământ, pentru a nu fi furat de alt carnivor”, se arată în explicația care însoțește imaginile.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru. Este un carnivor extrem de discret și solitar, rar putând fi văzut de oameni în libertate. Vânează orice animal de talie mica sau mijlocie, precum căpriori, capre negre, iepuri, păsări, dar și cerbi. În libertate trăiește aproximativ 17 ani.

România are una dintre cele mai mari populații de râs din Europa, în creștere în ultimul secol, mai notează reprezentanții Romsilva.

Râsul comun (Lynx lynx), cunoscut în România și drept râsul carpatin, trăiește în multe arii ale Europei și Asiei, populația totală fiind estimată la 55.000 de indivizi. Cei mai mulți trăiesc în Rusia.

În afara Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsește în România, numărul indivizilor fiind estimat la 2.050 în anul 2001.

Râșii sunt prădători teritoriali, arealul lor putând ocupa de la 100 la aproxmativ 2.000 km². Trăiesc în special în păduri din regiuni muntoase, greu accesibile, bogate în vânat. Râșii sunt capabili să se cațăre dar de obicei vânează la nivelul pământului. Nu acceptă vulpile și pisicile sălbatice în compania lor și le îndepartează, se arată pe wikipedia.org.

Râșii se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot și sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție.

râși românia
Foto: Facebook Romsilva
râși românia
Foto: Facebook Romsilva
râși românia
Foto: Facebook Romsilva
râși românia
Foto: Facebook Romsilva
râși românia
Foto: Facebook Romsilva
râși românia
Foto: Facebook Romsilva

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.