Imagini în premieră filmate cu o dronă într-o peșteră spectaculoasă

Tham Khoun Xe, din Laos, este una dintre cele mai mari peșteri din lume. Se află în centrul statului asiatic, în provincia Khammouane. Sunt porțiuni din peșteră care au până la 120 de metri întălțime și deschideri de până la 200 de metri.

Prima explorare a fost făcută în 1904 de e o echipă condusă de francezul Paul Macey. Apoi, o foarte lungă perioadă de timp, autoritățile din Laos au închis peștera pentru vizitatori și au redeschis accesul în 2005, în special pentru turiștii care vor să o viziteze cu caiace.

De curând, exploratorul Ryan Deboodt a realizat un film spectulos, cu o dronă, din această peșteră spectaculoasă.

Relieful din Laos este alcătuit mai mult din munți, mai ales în nord, cel mai înalt vârf fiind Phu Bia (2.818 m). Relieful muntos cuprinde 2 sectoare: platourile înalte din nord (Luang-Prabang, Trannih) și Cordiliera Anamitică în sud. Platourile înalte din nord sunt intens fragmentate de chei și defileuri săpate de diverse fluvii.

Alte vârfuri montane de peste 2000 m sunt Phu Muang (2.300 m) și Phu Poi (2.258 m). Cordiliera Anamitică, cu înălțimi de peste 2000 m (Rao Co, 2.286 m) la granița cu Vietnam, coboară treptat spre valea largă a Mekongului, care formează pe o mare porțiune granița de vest cu Thailanda.

Tham Khoun Xe from Ryan Deboodt on Vimeo.

Foto: agrointel.ro
Foto: agrointel.ro

Citiți și: Sera îngropată în pământ. Trucul pentru a produce legume proaspete tot timpul anului, în România

 

FOTO: Garry Knight/Flickr
FOTO: Garry Knight/Flickr

Citiți și: Sute de joburi în Germania. Salarii de până la 2.000 de euro. Cazare gratuită și alocație pentru copii

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.