Imagini foarte rare. Cum arăta România în 1935

FOTO: travelfilmarchive/Youtube
FOTO: travelfilmarchive/Youtube

Un studio cinematografic și de animație din SUA, Van Beuren Corporation, a realizat în 1935 un documentar despre România. În 11 minute de filmare, țara noastră este prezentată drept „una dintre cele mai frumoase țări din sud-estul Europei”.

Studioul care a realizat documentarul era un concurent pentru Walt Disney și a activat în New York, în anii `20 – `30.

„Un document de excepție! Realizat în 1935, acest scurt documentar american face o prezentare a României pitorești din vremea în care era condusă de regele Carol al II-lea. Urmărind imaginile (de certă valoare istorică), avem șansa să descoperim farmecul de acum aproape un secol al unor locuri emblematice: Sinaia, cu „drumul de poveste către fermecătorul castel Peleș”, Hunedoara, litoralul Mării Negre, câteva sate românești și Bucureștiul, despre care se menționează că era cunoscut drept „micul Paris”.

Filmul a fost realizat de Van Beuren Corporation, un studio cinematografic și de animație din New York care a activat în anii ’20-’30 și s-a aflat în competiție directă cu Walt Disney. Studioul și-a închis porțile după moartea fondatorului, Amadee J. Van Beuren, în 1938”, spune profesorul de istorie Cătălin Nedelcu.

În acest film realizat în anul 1935 putem vedea imagini de la Sinaia, Hunedoara, din mediul rural, de pe litoral sau din București. România este prezentată pozitiv, chiar laudativ, spune Stejărel Olaru.

„Probabil filmul a fost plătit de Ministerul Propagandei Naționale cum se practica (regele Carol al II-lea apare încă de la începutul documentarului, mai încolo o putem vedea și pe regina Maria, despre românce se spune că sunt frumoase, faimoasa mămăligă este gustoasă etc.). Fără îndoială, chiar și în situația în care este un material propagandistic, merită vizionat. Ascultând comentariul în engleză, un lucru totuși m-a surprins: la min. 8.46 se afirmă că pe litoralul nostru exista (în 1935!) „nudist colony”. Nefiind familiarizat cu istoria nudismului, înclin să cred că am fost precursori în acest domeniu…”, mai spune Stejărel Olaru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.