Primele imagini din dronă cu dezastrul de la Notre Dame | VIDEO

imagini dronă catedrala notre dame
Foto: Captură YouTube

Imaginile dramatice filmate din drone surprind proporțiile dezastrului de la Catedrala Notre Dame, care a ars în seara zilei de luni, 15 aprilie.

Catedrala din inima Parisului a fost cuprinsă de flăcări în jurul orei locale 19.00 și a ars aproximativ 9 ore până când pompierii au reușit să stingă incendiul.

Deocamdată nu se cunoaște care a fost cauza incendiului, însă primele concluzii ale anchetatorilor arată că ar fi fost vorba despre un accident și nu despre o incendiere intenționată.

Din imaginile surprinse de drone se vede că acoperișul a ars complet, iar arcadele gotice din piatră s-au dărâmat în mai multe locuri. Din fericire, zidurile și cele două turle din fața catedralei, construite din piatră, au rezistat incendiului.

Rozeta cu vitralii de la intrarea în Catedrala Notre Dame a supraviețuit și ea, la fel și orga și grupul statuar din altar, care o reprezintă pe Fecioara Maria ținându-l în brațe pe Hristos.

Într-o declarație de presă, președintele francez Emmanuel Macron a promis că Notre Dame va fi reconstruită în 5 ani și că, la final, aceasta va fi și mai frumoasă decât era înainte de incendiu. Totuși, au existat și voci care au spus că acest lucru nu va fi posibil, acoperișul și fleșa (turla zveltă gotică ce s-a prăbușit la scurt timp după începerea incendiului) fiind distruse complet de foc.

A început și o amplă campanie de donații pentru salvarea Catedralei Notre Dame, iar numeroși oameni de afaceri francezi au anunțat donații impresionante, de zeci și chiar sute de milioane de euro. La doar două zile de la această tragedie culturală, deja s-au donat peste 700 de milioane de euro pentru refacerea lăcașului de cult.