Imagini cu cel mai discret animal sălbatic din România surprins în natură

râs pădure romsilva
Sursa: Romsilva

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat pe Facebook imagini cu un râs care își inspecta teritoriul într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Teregova din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin.

Imaginile au fost obținute cu ajutorul camerelor cu senzori de mișcare amplasate de specialistul Romsilva care monitorizează fauna pe raza ocolului silvic.

„Râsul este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru. Este un carnivor extrem de discret, rar putând fi văzut de oameni în libertate. Prădători foarte eficienți, râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare”, menționează Romsilva.

România are una dintre cele mai mari populații de râs din Europa. Se estimează că în țara noastră trăiesc între 1.200 și 1.500 de râși.

Numiți și lincși, râșii sunt animale carnivore, prădătoare și teritoriale, active noaptea, iar arealul lor ocupă de la 100 la aproxmativ 2.000 km². Se pot găsi mai ales în păduri din regiuni muntoase, dificil accesibile, bogate în vânat: râșii sunt capabili să se cațăre, dar de obicei vânează la nivelul solului, se arată pe wikipedia.org. Râșii nu acceptă vulpile și pisicile sălbatice în compania lor și le îndepartează, având un comportament ostil față de ele.

Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere și cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, saigale, coluni și diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă și animalele domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, atacând chiar câini când se simte în pericol, mai arată sursa citată. La nevoie este necrofag, deși în mod obișnuit îngroapă prada pe care nu a putut-o mânca.

Râșii se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot și sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție. Auzul și mirosul lincșilor sunt foarte dezvoltate, putând vedea foarte bine noaptea.

Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva administrează, prin Direcția Silvică Caraș – Severin, aproape 350.000 de hectare păduri de stat, prin intermediul a 17 ocoale silvice. Din acestea, 24.685 de hectare sunt pe raza Ocolului Silvic Teregova.

râsul carpatin
Foto: mpiet / wikimedia commons

Foto: mpiet / wikimedia commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.