Imagini cu arsurile provocate de gazele din piață, publicate de o prezentatoare TV

nora dincă
Foto: Facebook

Prezentatoarea Realitatea TV Nora Dincă a publicat miercuri, 15 august, mai multe fotografii realizate în ziua protestelor din Piața Victoriei.

În imaginile publicate este surprins foarte bine efectul gazelor lacrimogene folosite de jandarmi pentru a-i dispersa pe protestatari.

„M-am jenat până acum să le fac publice. Le-au văzut doar apropiații și procurorii militari. Sunt însă atât de revoltată de minciunile și tupeul acestor borfași criminali, încât trebuie să le arăt, ca nu cumva să mă trezesc că zice vreunul că am mințit. Așa am arătat în acea noapte. La TV nu se văd ca în realitate, eram grena”, a povestit Nora Dincă pe rețeaua de socializare Facebook.

„Până dimineața nu am putut sta locului, trebuia să mă mișc încontinuu ca să nu urlu. Aveam pulsul 130 și frison. Îmi veneau în minte tot timpul copiii de Colectiv, ce trebuie să fi fost pe sufletul lor, iar asta mă ajuta să nu plâng. Când m-am spălat pe cap, m-am gândit foarte serios că e posibil să mor. Și acum tușesc până la sufocare și sunt răgușită. Am două prietene care și azi tușesc sânge și se simt foarte rău”, a mai spus ea.

Până miercuri, 15 august, au fost depuse 192 de plângeri împotriva jandarmilor, oamenii acuzându-i de brutalitate și de acte de violență chiar și împotriva protestatarilor pașnici. Numeroasele filmulețe surprinse în piață îi arată pe jandarmi cum lovesc oameni aflați la pământ, oameni cu mâinile ridicate sau cum îi calcă în picioare pe protestatarii așezați pe jos, pe bulevard. Printre victimele nevinovate se numără și câțiva turiști din Israel care au fost dați jos din taxi și bătuți, în ciuda faptului că încercau cu disperare să explice că nu au nicio legătură cu mitingul.

Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului militar, a declarat că, din informațiile de care dispune până acum, la operațiunea de vineri, 10 august, au participat peste 160 de jandarmi militari.

El a mai spus că Parchetul nu are, deocamdată, date referitoare la cantitatea, concentrația și compoziția gazelor ce au fost folosite împotiva protestatarilor.

După cinci zile: Primele scuze ale Jandarmeriei pentru protestatarii bătuți și gazați

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.