Iliescu acuză Le Figaro că a citat „lucruri” pe care nu le-a declarat: „Un act de război mediatic”

Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu
Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu

Cotidianul francez Le Figaro a publicat un articol despre PSD în care spune că șeful partidului, Liviu Dragnea, conduce țara în funcție de agenda lui juridică. Autorii articolului, Thierry Portes și Paul Cozighian, spun că PSD este urmașul Partidului Comunist și totul a început și a continuat cu Ion Iliescu, cel care a făcut să cadă regimul lui Nicolae Ceaușescu, iar apoi a deținut puterea pentru un deceniu și a dat României o instituție (n.r. PSD sub diversele sale denumiri) care încă o ține ancorată în trecutul comunist, mai mult decât pe vecinii săi din Europa de Est.

„Insensibil la toate aceste critici, Liviu Dragnea, în biroul său de președinte al Camerei Deputaților, îi reunește în fiecare săptămână pe membrii influenți ai partidului său și pe miniștrii lor pentru a fixa agenda săptămânii următoare. În acest cenaclu sunt stabilite proiectele de lege, sunt decise excluderile și remanierile”, scrie Le Figaro în articolul cu titlul „România, țara unui singur partid”.

În cadrul articolului este citat și Ion Iliescu. Acesta spune că „PSD trăiește cea mai gravă criză politică a sa”, iar „problemele juridice ale lui Liviu Dragnea au creat fracturi interne și în partid”.

Ion Iliescu: N-am fost eu

La scurt timp după publicarea articolului, Ion Iliescu a avut o reacție pe blogul său, în care spune că nu a făcut respectivele declarații.

Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Iliescu a mai spus că nu poate accepta „să fie implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România”.

„Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații”, a mai spus părintele PSD, Ion Iliescu.

Jurnalistul care l-a intervievat pe Ion Iliescu: A fost el

Paul Cozighian, jurnalist de origine română și cosemnatar al articolului din „Le Figaro” a declarat la Realitatea TV că are înregistrarea interviului făcut cu Ion Iliescu, în care fostul președinte face afirmațiile respective citate în articol.

El a spus că interviul a fost realizat în noiembrie, că Gelu Voican Voiculescu a fost cel care a ajutat la obţinerea interviului, care s-a desfăşurat în limba franceză şi care este înregistrat.

Jurnalistul este de părere că Ion Iliescu nu îşi mai aminteşte declaraţia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.