Il Giornale: România ar putea intra pe lista neagră a coronavirusului

FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

Italia a reușit, după cele trei luni de lockdown și sacrificii foarte mari, să aplatizeze curba epidemiologică a coronavirusului. Secțiile de terapie intensivă s-au golit, iar numărul infecțiilor și deceselor a scăzut. Însă specialiștii în sănătate nu mai sunt atât de entuziaști după ce au devenit conștienți de faptul că e posibil să vină al doilea val. Potrivit Il Giornale, mare îngrijorare este că Italia ar putea importa coronavirusul din străinătate, iar experții au identificat trei zone fierbinți: zona balcanică, în care este inclusă și România, Asia de Sud-Est și Mediterana.

Jurnaliștii italieni spun că marea atenție e spre Balcani, de-a lungul coloanei vertebrale estice a Europei, unde coronavirusul a început să se răspândească mai repede ca niciodată, infectând sute de oameni și creând focare periculoase.

Ministerul Sănătății din Italia monitorizează cu atenție România, Croația, Bulgaria și Serbia. Cotidianul La Repubblica a scris că există posibilitatea de a introduce aceste țări pe lista neagră, pe care se află în prezent 13 state cu interdicţia de a intra în Italia.

Însă o decizie ca Italia să includă unele țări din UE pe lista neagră nu va fi ușor de luat. Însă guvernul de la Roma ar putea interzice intrarea în Italia a cetăţenilor care provin din țările balcanice și ar impune carantinarea obligatorie a tuturor italienilor care se întorc din noile locuri în pericol.

O altă problemă este reprezentată de debarcările continue ale migranților. De exemplu, luni, din 60 de persoane care au debarcat la Pozzallo, în Sicilia, 11 au avut rezultat pozitiv la coronavirus. De asemenea, weekend-ul trecut, din 70 de migranți care au debarcat în Calabria, 28 aveau coronavirus.

O altă țară cu probleme care ar putea scăpa de sub control este Bangladesh. De altfel, Italia a suspendat toate zborurile către și dinspre capitala Dhaka.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.