”Idiotul”. Un turist care a vizitat România și-a bătut joc de 2.000 de ani de istorie

Inscripția turistului ceh, în contrast cu frumusețea extraordinară a zonei. Foto: colaj greatnews.ro pe baza imaginilor preluate de pe pagina Aurorei Pețan și de pe siteul piatra-rosie.ro

Un turist ceh venit în vizită în munţii României şi-a scrijelit numele pe monumente vechi de două milenii.

Bărbatul, care probabil nu cunoştea însemnătatea vestigiilor din zonă, şi-a lăsat numele pe un bloc dacic de calcar din cadrul aşezării de la Piatra Roşie. Potrivit unei fotografii postate de preşedintele Fundaţiei Dacica, Aurora Peţan, bărbatul a scrijelit pe respectivul bloc „Viktor Nomad 2016″. Imaginea a fost distribuită şi pe pagina de Facebook Sarmizegetusa Regia.

Profilul de Facebook al turistului ceh ne arată că Viktor Nomad este un iubitor de natură şi că el a sosit în România după un tur prin Albania, Croaţia şi Serbia.

„Am vizitat România. Dacă nu aş fi fost un idiot, n-aş fi ajuns aici şi poate aş fi văzut mai multe locuri. Nu am fost la mare, dar m-au bucurat Munţii Carpaţi, care sunt minunaţi”, scrie cehul pe Facebook, potrivit adevarul.ro.

Cetatea dacică Piatra Roșie face parte din sistemul de fortificații și așezări din Munții Orăștiei grupate în jurul capitalei dacice Sarmizegetusa Regia. Se află situată la sud-vest de cetatea regală, pe un masiv stâncos izolat din Munții Șureanu, numit „Piatra Roșie”, înconjurat din trei părți de prăpăstii amețitoare. Cetatea se află pe teritoriul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999, împreună cu cetățile dacice de la Grădiștea de Munte, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Bănița și Căpâlna.

Imagini din zona cetății. Foto: piatra-rosie.ro
Imagine din zona cetății. Foto: piatra-rosie.ro

Potrivit siteului piatra-rosie.ro, cetatea este alcătuită din două incinte fortificate, cu o suprafață însumată de 1,2 ha, construite în etape diferite, și a fost probabil sediul unor personaje de rang înalt. Numeroase terase antropice cu urme de locuire segmentează coasta estică și cea nordică a dealului, dar și dealurile din împrejurimi, demonstrând o intensă locuire a zonei în Antichitate.

Plan al cetății Piatra Roșie. Foto: piatra-rosie.ro
Plan al cetății Piatra Roșie. Foto: piatra-rosie.ro

Alte acte de vandalism în zona cetăţilor dacice:

– în Cetatea Costeşti, din Munţii Orăştiei, zidurile aşezării au fost scrijelite cu numele „Sfântul Gyurcan”. Regia care se ocupă de conservarea cetăților dacice a anunţat că oferă 1000 de euro recompensă celui care ajută decisiv la depistarea profanatorilor;

– în septembrie 2015, sute de gropi au fost descoperite în incinta monumentelor de la Blidaru, Costeşti şi Piatra Roşie – Luncani. Acestea au fost făcute, probabil, de căutătorii de comori. Răufăcătorii au scormonit chiar şi în zidul unui turn al cetăţii dacice de la Costeşti;

– în altă aşezare din munţii Orăştiei, la Feţele Albe, vandalii au încercat să desprindă bucăţi din zidurile vechilor altare;

Dacă apreciați acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.