În bucătăria clasică, maioneza face parte din sosurile de bază care se folosesc la nenumărate preparate. Indiferent dacă este adăugată în salata de cartofi sau întinsă pe pâine pentru a completa sendvișul perfect, maioneza este un element esențial în gastronomie. Rețeta noastră de maioneză de casă ar putea fi soluția de care ai nevoie pentru a da gust mâncărurilor gătite de tine. Dacă nu ești sigur cum să faci maioneza, suntem aici pentru a-ți demonstra cât de ușor o poți prepara și tu în intimitatea bucătăriei tale. Tot ce trebuie să faci este să combini ingredientele, să amesteci, să adaugi puțin ulei și să bați până se întărește. Rezultatul este atât de gustos, încât iubitorii devotați ai maionezei o vor aprecia de la prima degustare. În materialul următor vei afla cum se face maioneza de casa și două rețete la care se potrivește perfect pentru a fi consumate ca atare sau adăugate în alte alimente.
Maioneza de casă
Ingrediente
- două gălbenușuri mari crude
- o linguriță de oțet de vin alb
- o linguriță de suc proaspăt de lămâie
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de praf de ceapă
- o linguriță de muștar de Dijon
- 1/4 linguriță de sos iute
- 1/8 linguriță de zahăr
- o cană de ulei de floarea soarelui
Bate primele opt ingrediente la viteză mare cu un mixer electric, folosind un tel, timp de 15 secunde sau până când se combină. Cu mixerul în funcțiune, adaugă ulei într-un ritm foarte lent și constant, bate până se omogenizează și se îngroașă. Adaugă o linguriță de apă să se subțieze, dacă dorești o maioneză mai lichidă. Se poate păstra la frigider până la trei zile.
Salata verde cu roșii și maioneză
Ingrediente
- o roșie mare
- două salate verzi medii
- două linguri de maioneză
- o lingură de suc de lămâie
- 1/2 linguriță de sare de mare
- 1/4 linguriță de piper măcinat
- 1/2 linguriță de zahăr
Rupe salata verde și pune-o într-un bol de sticlă. Taie roșia în jumătate pe lungime, apoi taie jumătățile pentru a crea felii de aproximativ trei centimetri. Adaugă roșiile astfel tăiate în bol. Amestecă maioneza, sucul de lămâie, sarea, piperul și zahărul. Adaugă aceste ingrediente la salata verde cu roșii și amestecă ușor cu o lingură. Asigură-te că s-au întrepătruns bine. Această salată merge foarte bine cu porumb copt, mâncăruri simple pe bază de crustacee și cu diferite feluri de carne la grătar.
Salată de ton cu maioneză
Ingrediente
- o conservă de ton – de preferat tonul sălbatic în suc propriu, dar poți folosi orice fel de ton
- 3 linguri de maioneză
- 4 linguri de țelină rasă
- o ceapă roșie
- pătrunjel
- 1/2 lingură de muștar de Dijon
- sare și piper după gust
Pentru a începe, va trebui să scurgi tonul de lichid. După ce desfaci conserva, apasă capacul pe ton și înclină cutia pentru a se scurge tot lichidul. Pune tonul într-un castron de mărime medie, apoi adaugă maioneza, țelina, ceapa roșie, pătrunjelul și muștarul de Dijon în bol. Folosește o furculiță pentru a amesteca totul împreună, în timp ce separi bucățile mari de ton. Asezonează cu sare și piper după gust.
Iată și câteva sugestii pentru personalizarea acestei rețete:
- adaugă orez cu broccoli și transformă rețeta într-o salată de ton cu broccoli
- adaugă fructe uscate precum stafidele sau mere proaspăt tăiate cubulețe
- prepară o salată crocantă, adăugând castraveți tăiați cubulețe sau varză mărunțită
- condimentează cu niște pudră de curry, alte amestecuri de condimente sau ierburi tocate
- stoarce suc de lămâie în timp ce amesteci pentru o aromă mai puternică
- înlocuiește maioneza cu iaurt obișnuit sau grecesc pentru o salată mai ușoară și cremoasă
- folosește piure de avocado dacă dorești să excluzi orice fel de alt dressing
Deși această rețetă este grozavă singură, există atât de multe moduri creative de a o servi, precum:
- sendviș – include amestecul într-un sendviș împreună cu salată verde și roșii
- wrap – adaugă salata în tortilla împreună cu diverse feluri de carne
- wrap cu salată verde – folosește frunze de salată verde pentru o opțiune mai ușoară, cu un conținut scăzut de carbohidrați
- avocado sau roșii umplute – adaugă salata în jumătăți de avocado sau roșii
- dip – se potrivește foarte bine cu biscuiți sărați sau chipsuri
Cele mai multe salate sunt pline de vitamine și pot fi consumate alături de numeroase feluri de mâncare. Însă, pentru un gust unic și delicios, le poți amesteca cu un sos clasic de maioneză. Învață și tu să faci o maioneză de casă pentru a da savoare tuturor salatelor preparate de tine și pentru a diversifica meniurile pe care le îndrăgești.
Sursa foto: Pexels
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: