Idei de economisire a spațiului. 18 recomandări care îți vor schimba din temelii locuința

idei de economisire a spațiului
Foto: Caesura / Twitter / Elona Home Inspiration / apartmenttherapy / InteriorLabo / Twitter

Idei de economisire a spațiului. Mulți dintre noi visăm la o casă mare, însă este foarte probabil că nu vom locui niciodată într-un „palat”. În România, multe dintre apartamente, chiar și cele noi, au suprafețe destul de mici, în jurul a 50-60 de metri pătrați.

Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să abandonezi țelul de a avea un cămin unde să îți fie drag să locuiești și care să îți reflecte personalitatea.

Cu ajutorul câtorva idei de la brightside.me, poți exploata la maximum spațiul pe care îl ai la dispoziție. Chiar dacă stai într-o locuință mică, ea poate fi transformată într-un loc mai spațios, mai cald și mai confortabil.

Iată 18 idei de economisire a spațiului care vă vor cuceri cu siguranță:

1. Paturile suprapuse din imaginea de mai jos nu doar că „economisesc” spațiu, dar sunt și elegante și pot înlocui cu succes paturile tradiționale pentru camera copiilor.

În acest fel ei vor avea mai mult spațiu pentru joacă sau pentru studiu. Au un design minimalist și modern, plăcut ochiului, și, de asemenea, le oferă celor mici intimitate.

idei de economisire a spațiului
Foto: Arradero / reddit

2. Dacă nu te poți decide ce vrei în camera ta – o canapea sau un birou – atunci poți încerca să le ai pe amândouă la dimensiuni mai mici.

Alege o canapea care se deschide și care are în interior spațiu de depozitare: acolo poți pune cărți, caiete etc, pentru a câștiga și mai mult spațiu.

idei de economisire a spațiului
Foto: sparklyskank / tumblr

Idei de economisire a spațiului – rafturile agățate pe perete

3. Pune pe perete rafturi – acestea se vor transforma în mici spații de depozitare unde poți așeza ghivece cu flori, cărți, lămpi sau alte decorațiuni.

idei de economisire a spațiului
Foto: trendecora

4. Dacă ai o locuință înaltă, dar nu foarte spațioasă, atunci te poți folosi de spațiul vertical pentru a crea senzația de spațiu. Încearcă să pui un pat deasupra biroului sau invers.

idei de economisire a spațiului
Foto: themomnerd

5. Un birou care este totodată și comodă. În loc să folosești un birou tradițional sau o comodă tradițională cu sertare, îmbină-le pe cele două într-o singură piesă de mobilier. În acest fel vei economisi foarte mult spațiu.

Când vrei să lucrezi la birou, lasă capacul în jos (capacul trebuie să aibă o oglindă pe partea inferioară). În schimb, când vrei să ai acces la cosmetice, creme și alte produse de înfrumusețare, deschide pur și simplu capacul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KᗩKᗩ ᑕOᔕTᗩ – Kᑕ OᖇGᗩᑎIᘔEᖇ (@kcorganizer) on

Idei de economisire a spațiului – paturile în perete

6. Paturile în perete sunt „Sfântul Graal” al economisirii de spațiu în dormitor. Numite și „paturi Murphy”, ele pot fi folosite pe post de canapea în timpul zilei și pe post de pat în timpul nopții. Este o piesă de mobilier multifuncțională grozavă, ideală pentru garsoniere sau pentru locuințele unde nu este loc pentru o cameră de oaspeți separată.

idei de economisire a spațiului
Foto: Caesura / Twitter

7. „Paturile-sertar” sunt tot un fel de paturi suprapuse, însă sunt potrivite pentru camerele joase, unde nu ai foarte mult spațiu vertical la dispoziție.

Economisesc spațiu și sunt grozave pentru familiile cu mulți copii.

idei de economisire a spațiului
Foto: wayfair.com

8. O podea falsă pentru depozitarea lucrurilor. Dacă nu mai ai unde să-ți ții hainele, pantofii sau cursurile vechi de la facultate, îți poți monta o podea falsă sub care să depozitezi în voie toți ce-ți dorești.

idei de economisire a spațiului
Foto: InteriorLabo / Twitter

Idei de economisire a spațiului – biroul ascuns

9. Canapeaua cu spațiu de depozitare în interior.

10. Un raft pe colț ce funcționează pe post de birou ascuns. Acesta este soluția ideală pentru toți cei care nu au în casă spațiu suficient pentru un birou adevărat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ideias Diferentes (@ideiasdiferentes) on

11. Instalează rafturi care se pot trage în lateral în spatele oglinzii din baie. Acolo poți depozita o mulțime de lucruri de care ai nevoie în baie: spray-uri, parfumuri, creme de corp, bețișoare de urechi etc.

idei de economisire a spațiului
Foto: Elona Home Inspiration

12. Masa care se ascunde. Vrei să ai spațiu în sufragerie? Atunci nu ai de ce să ții tot timpul o masă mare în mijlocul camerei. Scoate-o numai atunci când ai musafiri în vizită și ai nevoie de o masă unde să mâncați sau să jucați un boardgame.

idei de economisire a spațiului
Foto: Atelier Chang

Idei de economisire a spațiului – folosește lateralele mobilelor

13. Rafturi în lateralele bufetului. Cu siguranță că în casa ta poți găsi multe alte spații moarte pe care le poți transforma foarte ușor în locuri de depozitare. De exemplu, îți poți pune borcanele cu mirodenii și ingrediente în lateralele bufetului din bucătărie.

idei de economisire a spațiului
Foto: atheats.com

14. Aceeași strategie poate fi adoptată și în cazul lateralelor unui dulap. De pildă, acolo îți poți pune ustensilele pentru curățare.

15. Investește în mobilă mică, multi-funcțională. De exemplu, o măsuță pentru cafea poate fi și suport pentru laptop.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baker Street Boys (@bakerstreetboys_london) on

Idei de economisire a spațiului – chiuveta de deasupra toaletei

16. Chiuveta de deasupra toaletei este o idee genială pentru a câștiga spațiu într-o baie mică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bathroom Supastore (@bathroomsupastore) on

17. Spațiul de deasupra rezervorului de toaletă nu trebuie să fie neapărat unul gol. Acolo poți amplasa mai multe rafturi unde îți poți ține obiecte legate de igienă: prosoape, hârtie igienică, săpunuri, creme de corp, geluri de duș, șampoane etc.

idei de economisire a spațiului
Foto: apartmenttherapy

18. Dacă ai o baie minusculă, chiuveta poate fi amplasată și deasupra căzii.

12 idei fantastice ca să câștigi spațiu. Oricât de îngust e apartamentul, aceste soluții îl vor „mări”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.