Idei de afaceri: crescătorie de somn african

FOTO: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons
FOTO: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons

Un bărbat din judeţul Arad, care a lucrat 25 de ani ca electronist la aeroport, şi-a transformat pasiunea pentru pescuit într-o afacere. El are acum singura crescătorie de somn african din România.

Ioan Crişan deține 22 de bazine, din care 15 sunt pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 de grame la 15 kilograme. Crescătoria este amenajată în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu, relatează adevarul.ro.


„După ce am achiziţionat activul fostei fabrici, care avea şi o parte dintre bazine, am aflat întâmplător de această specie de peşte şi am vizitat o fermă din România care producea la acea oră somn african.

Am văzut un potenţial extraordinar în această afacere şi am început să investesc puţin câte puţin până am ajuns la ferma de astăzi care are în stoc 100 de tone de peşte de diferite dimensiuni”, a povestit Ioan Crişan, care a făcut în Olanda cursuri despre reproducerea peștilor.

Arădeanul a înființat crescătoria în 2008, iar între timp a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma: „Peştii sunt crescuţi în regim controlat şi încercăm să fie crescuţi într-un mediu cât mai puţin stresant”.


Somnul african trebuie crescut în condiţii speciale, în bazine cu apă caldă (27 de grade). Acest pește poate fi gătit foarte ușor: nu are solzi, iar carnea este slabă și foarte gustoasă. În prezent, arădeanul vinde peștele în special restaurantelor, dar face livrări și la domiciliul clienților interesați.

 

Somnul african se găsește în zona Africii, dar și în Israel, Siria sau sudul Turciei. În acvacultură a fost introdus în 1974, prima dată în Cipru, apoi în Cehia, Slovacia, Olanda și Polonia. Are capul turtit și nu are solzi.

FOTO: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.