Idei de afaceri. Ce profituri aduce castravetele amar

O plantație de castravete amar ar putea fi trecut pe lista cu idei de afaceri FOTO: David Monniaux/Wikimedia Commons
O plantație de castravete amar ar putea fi trecut pe lista cu idei de afaceri FOTO: David Monniaux/Wikimedia Commons

Câțiva fermieri din țara noastră au descoperit faptul că plantația de castravete amar, momordica, ar putea fi trecută pe lista cu idei de afaceri, pentru că poate aduce profituri.

În România ar fi apărut primele semințe de castravete amar abia în urmă cu 7-8 ani. În ultimii ani, a început să fie tot mai căutat acest fruct. Rodul acestei plante, care vine din zona asiatică, mai este supranumit și „insulina vegetală” și ar avea efecte benefice pentru ficat sau fiere.

Un fermier din Oradea a povestit pentru Agrointel.ro că a început o plantație de castravete amar cu câteva semințe pe care i le-a adus un prieten din Nepal. Mai întâi a început pe o suprafață mică, apoi a aclimatizat planta și a adaptat semințele pentru solul românesc și a început să se extindă.

Acesta spune că din 100 de persoane care se uită în piață la castraveți, zece cumpără. Castraveții amari sunt plante agățătoare și pot crește în două feluri. O variantă ar fi să se întindă pe spaliere, pe care să poată crește până la 3-4 metri. Cea de-a doua variantă ar fi ca planta să rămână să se întindă pe pământ.

Idei de afaceri. Cu cât se vinde un castravete amar

Cei care vor să treacă castravetele amar pe lista cu idei de afaceri mai trebuie să știe că semințele se plantează la o distanță de un metri între ele, iar între rânduri trebuie să existe o distanță de doi metri.

Se plantează în luna aprilie în zona de sud, unde este mai cald, și în mai în nordul țării. Este o plantă rezistentă la secetă și nu are nevoie de irigare. De asemenea, cei care vor să treacă castravetele amar pe lista cu idei de afaceri mai trebuie să știe și că aceste plante nu au dăunători naturali.

O plantă dă aproximativ 20 de fructe, care au o mărime ce variază. Un castravete amar are o greutate între 50 și 60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame.

Fermierul orădean vinde castraveții amari în piață la bucată, cu prețuri de aproximativ 5 lei, ceea ce înseamnă că un kilogram depăștește 100 de lei.

Castraveții amari se pot păstra în frigidere până la două săptămâni și se pot mura. Încă nu e foarte popular în România și pentru că în bucătăria noastră nu e prea „la modă” gustul amar.

FOTO: David Monniaux/Wikimedia Commons

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: