Idei de afaceri. Ce profit aduce o fermă de capre

FOTO: Gellinger/Pixabay.com
FOTO: Gellinger/Pixabay.com

Sunt mulți cei care își fac liste de idei de afaceri. În acest articol vă prezentăm câteva detalii despre o fermă de capre.

Crescătorii de animale spun că o fermă de capre nu are nevoie de un buget foarte mare pentru început și se poate porni într-o astfel de afaceri relativ ușor.

Dacă aveți în lista de idei de afaceri se află și o fermă de capre trebuie să știți că pentru început aveți nevoie de un buget de aproximativ 15.000 de lei. Banii, potrivit crescătorilor de animale, s-ar putea recupera destul de repede, chiar din primul an.

În medie, o capră costă în jur de 350 de lei, iar recomandarea este să începeți cu 30 de capete. Din bugetul de investiție e nevoie să de pășune. În medie, pentru două hectare de pășune ați plăti în jur de 6.000 de lei.

Calculele arată că 30 de capre ar da într-un an în jur de 8.500 de litri de lapte, din care se pot obține aproximativ 1.400 de kilograme de brânză. La piață, un kilogram de brânză se vinde cu aproximativ 17 lei.

Idei de afaceri în agricultură cu bani europeni

În primul, pentru a acoperi întreaga investiție, ar trebui să reduceți costurile cu angajații și să vă implicați personal la fermă. Astfel, veți afla și practic ce înseamnă o fermă de capre și problemele care ar putea apăre în viitor le-ați putea rezolva mai ușor. Dacă alegeți să angajați un cioban, ar fi costuri suplimentare de aproximativ 20.000 de lei.

Dacă aveți până în 40 de ani și aveți o listă cu idei de afaceri în agricultură puteți să vă finanțați și cu fonduri europene. Prin programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), care va ține până în 2020, puteți obține până la 50.000 de euro pentru afaceri în agricultură.

Banii pentru proiecte finanțate din fonduri europene se dau în două tranșe. Prima tranșă va fi de 75% din valoarea stabilită, iar a doua tranșă va fi acordată în maxim trei ani de la decizia de finanțare, după ce fermierul demonstrează că a reușit să performeze cu afacerea sa, iar producția este vândută în procentaj de minim 20% din suma pe care a primit-o la început.

FOTO: Gellinger/Pixabay.com