Iata neplacerile pe care le poti evita daca vizitezi clinica de stomatologie in mod regulat!

stomatologie

Multe persoane amana vizita la un cabinet sau o clinica de stomatologie pana in momentul in care problema stomatologica cu care se confrunta nu mai suporta amanare. Din lipsa timpului, frica de dentist sau pentru a evita cheltuielile, multi asteapta pana cand durerea devine greu de suportat.

Daca si tu ai acelasi obicei, trebuie sa stii ca timpul pierdut si cheltuielile implicate in tratamentele complexe depasesc eforturile pe care trebuie sa le faci daca pasesti din timp intr-un cabinet de stomatologie. Astfel, vizitele regulate la clinica de stomatologie te vor ajuta sa mentii functionalitatea danturii si un zambet estetic si sanatos.

Tocmai de aceea, in randurile ce urmeaza vei descoperi cateva motive care te vor convinge sa faci o programare la o clinica de stomatologie chiar daca nu ai ajuns inca la pragul superior al durerii de dinti.

Prevenire

Chiar si daca acorzi o atentie deosebita igienei orale, este indicat sa programezi o consultatie de rutina la un cabinet de stomatologie de incredere la fiecare 6 luni. Nu poti vedea problemele incipiente ale danturii in oglinda, asadar singura persoana care iti poate spune daca dintii tai au nevoie de o interventie este medicul stomatolog. In plus, atunci cand este identificata la timp, orice afectiune dentara va putea fi remediata printr-un tratament simplu care nu va presupune nici mult timp, nici multi bani.

Un bun exemplu in acest sens este parodontoza, care poate fi tratata foarte simplu in stadiul incipient. Aceasta este o afectiune grava a gingiei si osului, tesuturi care sustin dintii. In cele mai multe cazuri, apare ca o inflamatie de forma usoara (gingivita), conditie ce poate fi remediata cu usurinta daca este identificata la timp in cadrul unui cabinet de stomatologie.

Foarte multe persoane sunt afectate de o forma a acestei probleme dentare, motiv pentru care prevenirea este deosebit de importanta. Consecinta ignorarii disconfortului gingival poate duce la stadii avansate ale bolii parodontale, iar pierderea dintilor este unul din riscurile pe care ti le asumi.

Afectiuni ale gingiilor

Adevaratul beneficiu al unei danturi sanatoase nu este zambetul aspectuos, ci sanatatea intregului corp, dat fiind faptul ca functionalitatea danturii este decisiva. Daca nu vizitezi cu regularitate cabinetul de stomatologie, risti sa pierzi controlul asupra functionalitatii dintilor, iar repercusiunile vor avea ecou in intreg organismul. Pierderea unuia sau mai multor dinti iti va modifica obiceiurile alimentare si, prin urmare, sanatatea intregului corp.

Un exemplu elocvent in acest sens este situatia in care unul dintre dintii tai si-a pierdut stabilitatea. In acest caz, vei evita sa musti dintr-un mar, iar daca ai pierdut o masea, atunci vei mesteca numai pe partea cealalta, supunand toti dintii din acea zona unei uzuri de doua ori mai mari decat in mod normal. Problemele dentare grave te vor obliga sa consumi alimente moi (supe, creme si paste), evitand carnea, painea, fructele, nucile, semintele si alte alimente ce pot oferi nutrienti valorosi corpului tau.

Caderea dintilor poate surveni in urma afectiunilor tesutului gingival, motiv pentru care orice firicel de sange observat dupa periajul dentar va trebui sa te determine sa programezi o vizita la clinica de stomatologie. Desi poate fi un caz izolat indus de periajului necorespunzator sau a folosirii incorecte a atei dentare, medicul stomatolog iti va putea confirma sau infirma aceasta ipoteza.

In caz contrar, te poti confrunta cu o afectiune gingivala serioasa, iar specialistul va putea sa indeparteze acumularile de placa bacteriana pentru a opri potentialele efecte grave.

Respiratie neplacuta

Printre problemele des intalnite este respiratia urat mirositoare. Daca te confrunti cu acest disconfort, consultatia din cadrul cabinetului de stomatologie iti va dezvalui cauza. Mirosul neplacut al respiratiei poate fi cauzat de fumat, resturile de mancare ramase in cavitatea bucala sau anumite afectiuni dentare de care nu stiai. Eliminand cauza ce sta la baza respiratiei “mai putin proaspete”, vei putea evita chiar pierderea unuia sau mai multor dinti, asadar treci pragul unui cabinet de stomatologie cat de curand!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.