Iarna va aduce temperaturi chiar și de – 30 de grade. Care sunt regiunile afectate de ger

ANM a publicat estimările meteorologice pentru intervalul noiembrie 2017 – ianuarie 2018. Luna ianuarie va aduce temperaturi mai scăzute decât media obișnuită pentru această perioadă a anului, iar meteorologii se așteaptă ca minimele să ajungă până la – 30 de grade Celsius.

În schimb, luna noiembrie se anunță a fi una cu vreme mai caldă decât de obicei.

Noiembrie

În luna noiembie, temperaturile medii ale aerului vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest. În celelalte regiuni, temperaturile medii vor fi apropiate de normal.

Astfel, în sud, sud-est și în vestul extrem al țării temperaturile medii ale lunii noiembrie se vor situa între 6 și 16 grade, mai mari așadar decât media multianuală lunară pentru noiembrie din România, care este de 3,8 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitațiile, cantitățile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, exceptând areale restranse din vest și sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

Decembrie

În decembrie, temperatua media lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală (adică – 0,8 grade Celsius). Ceva mai frig va fi în Maramureș, unde mediile vor de fi – 4 sau chiar și de – 6 grade Celsius.

Precipitațiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

Ianuarie

În luna ianuarie va fi mai frig decât de obicei. Potrivit ANM, temperatua medie lunară a aerului va avea valori sub media climatologică, local, în nordul și în centrul țării, și apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală lunară a României pentru luna ianuarie este de – 2,1 grade Celsius.

Cel mai frig va fi în Maramureș și în Transilvania, unde mediile vor fi de – 6, – 8 grade Celsius.

Precipitațiile totale lunare vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de mediile multianuale.

Meteorologii se așteaptă ca minimele din ianuarie să fie foarte scăzute în estul Transilvaniei.

„Pentru ianuarie, când de regulă sunt temperaturile minime cele mai scăzute, e posibil, mai ales în partea de nord și centru a țării, sunt temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că în anumite nopți putem avea sub minus 20, poate chiar minus 25 sau minus 30, probabil în estul Transilvaniei,” a declarat meteorologul Dinu Mărăşoiu pentru Digi24.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

vremea iarna
Sursa: ANM

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.