Iadul pisicilor într-un apartament din București

FOTO: Poliția Animalelor - Poliția Locală București
FOTO: Poliția Animalelor - Poliția Locală București

Poliția Animalelor a salvat 41 de pisici care erau ținute de ani de zile în bucătăria unui apartament din Sectorul 6 al Capitalei. Pisicile erau la limita supravețuirii.

Agenții Poliției Animalelor din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București spun că pisicile „își duceau zilele înghesuite în întuneric, intr-un spațiu de opt metri pătrați, unde unele apucaseră și 15 ani de beznă. Când au văzut lumina pentru prima dată, pisicile s-au înghesuit una peste cealaltă. Cele mai multe erau atat de slabe încât se aflau la un pas de moarte”.

Ce au văzut inspectorii Poliției Animalelor atunci când au intrat în apartament: „În cuptor dormeau cinci pisici. În congelator erau alte trei, iar pe bufet vreo 15 se cațărau una peste cealaltă. Colțarul era rupt și murdărit, iar aerul era îmbâcsit de un miros acru, înțepător.

La o primă numărătoare au iesit 22 de feline. Unele gestante. La o a doua numărătoare, din colțuri întunecate, au mai aparut vreo 15. Până la urmă, toate cele 41 de pisici au dat ochii cu salvatorii lor”.

Acțiunea de salvare a durat câteva zile. Multe dintre ele nu au putut fi transportate fiindcă au devenit deosebit de agresive. Diagnosticul, după recuperare, a fost același pentru tot lotul: niciun animal nu era castrat. Toate aveau plăgi cutanate, infecții și erau subnutrite.

Sesizarea a fost făcută în luna martie. Vecinii reclamau că trăiesc într-un miros insuportabil, venit dintr-un apartament care se transformase, practic, în adăpost pentru pisici. În urma sesizării, lucrătorii Serviciului Poliția Animalelor au luat legătura cu proprietarii felinelor, în încercarea de a-i convinge de gravitatea situației. După o perioadă de insistențe, aceștia au fost de acord cu preluarea animalelor de către o asociație.

Proprietarii felinelor au explicat că s-a ajuns la această situație „din milă”. La început au avut trei pisici. Pentru ca nu le-au castrat, s-au înmulțit necontrolat. Nu au avut bani pentru sterilizare si asa au ajuns să țină în casă aproape patru duzini de pisici.

Cele 41 de pisici au fost preluate de către polițiștii locali și reprezentanții asociației Carpe. Au fost transportate la o clinică veterinară, pentru un prim ajutor. Urmează tratamente îndelungate. După ce vor fi curățate, vaccinate și sterilizate vor fi date spre adopție.

Pentru încălcarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, proprietarii pisicilor au fost sancționați contravențional cu avertisment, polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliția Animalelor urmând a face verificări periodice în locația respectivă pentru a se asigura că acolo nu vor mai fi adăpostite alte pisici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.