Hotărâre de Guvern: Mașinile nu mai pot fi parcate pe trotuare

Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează procedurile pentru ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. De asemenea, au fost adoptate și o serie de modificări în ce privește regulmentul în privința parcării pe trotuar. Astfel, parcarea pe trotuar este posibilă doar dacă acesta este amenajată în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare, potrivit Hotnews.ro.

În ceea ce privește ridicarea vehiculelor, aceasta este dispusă de polițistul rutier în următoarele situații: „în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară; în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării; pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri; în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice; în pante și rampe; în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționarea alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul „Zonă de staționare cu durată limitată”, peste durata stabilită”.

Măsură nu va fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, executarea ei va înceta dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.

De asemenea, aplicarea măsurii nu se justifică în situaţia unui vehicul care realizează acţiuni de intervenţie sau misiuni care au caracter de urgenţă.

Dispoziţia de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informaţii relevante care pot proba prezenţa vehiculului în locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicării măsurii, dar şi starea vehiculului înainte de ridicarea acestuia. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovadă achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.