Hipodromul din Ploieşti. Strania poveste a cailor care gonesc în pustiu

hipodrom_ploiesti
Hipodromul din Ploieşti

Hipodromul din Ploieşti, singurul hipodrom din România omologat pentru curse de trap, își așteaptă publicul la curse săptămânale încă din toamna anului 2010, chiar dacă nu oferă condiții optime de vizionare. Pasionații sportului nobil încă mai speră că renovările vor începe, după mai multe promisiuni lansate de autoritățile locale.

Pe Hipodromul Ploiești au loc în fiecare duminică curse de trap organizate de Clubul Sportiv Municipal Ploiești, instituție subordonată primăriei. CSM a primit Hipodromul în 2010, după încheierea, se pare, a unui proces pe care primăria îl avea cu o firmă italiană, Ippodromi&Citta Spa.

(P)

Detalii despre ofertă

 

Potrivit agro-business.ro, aceasta din urmă câștigase, în 2003, o licitație de cesionare a arenei hipice, care ulterior a fost anulată de primărie. Între timp, italienii au semnat un contract cu autoritățile locale, pe care acestea din urmă au decis să îl rezilieze. După 6 ani de procese, instanța i-a acordat câștig de cauză primăriei, care s-a „instalat” la Hipodrom cu promisiuni de renovare.


Se așteaptă renovări din 2011

Potrivit aceluiași portal, în 2011 se aprobase deja studiul de fezabilitate pentru renovare și modernizare. Pe site-ul oficial al Municipiului Ploiești (ploiesti.ro), se precizează: „După rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli au început lucrările de renovare a spațiului aferent birourilor, grupurilor sanitare și a punctului sanitar (achizitionat, montat centrale termice, uși termopan, instalații sanitare și termice, întrucât la preluarea s-a constat că clădirile au fost vandalizate).”

În ce privește spațiul destinat spectatorilor, încă se mai speră. La CSM cu greu se poate discuta cu cineva care se ocupă de Hipodrom. „Șeful de serviciu” este în concediu, iar persoana care îl înlocuiește are puține informații despre subiect. „Vor începe lucrări, dar nu se știe când” ne-a declarat domnul Cătălin State, înlocuitorul persoanei responsabile, care menționează că este doar de o lună la Hipodrom.


Premii simbolice pentru cai aleși pe sprânceană

La curse participă cai ai hergheliilor sau persoanelor care au închiriat de la primărie boxe în grajdurile de lângă Hipodrom. Sunt aici proprietari care au și 100 de cai, însă îi înscriu în curse doar pe câțiva dintre ei. Îngrijitorii spun că aceștia din urmă sunt cazați separat de cei care „trăiesc doar cu apă și paie”, lucru care se reflectă destul de bine în înfățișarea lor.

La o cursă participă cel mult 6 cai, dintre cei mai bine întreținuți, grupați în funcție de realizări (timpii scoși la cursele anterioare). Premiile pe care le primesc câștigătorii sunt simbolice și variază de la 100 la 160 de lei, în funcție de componența grupei aliniate la start. În prezent, nu se poate paria pe caii înscriși în competiții, deși pe site-ul municipiului se precizează că „s-a încercat în repetate rânduri contactarea Loteriei Române, în vederea organizării pariurilor pentru cursele de trap”.

Spectatorii pot viziona cursele de pe băncuțele din apropierea pistei sau de pe iarbă, unde spațiul este generos. Clădirea destinată vizionării este degradată și închisă, cu excepția ultimul etaj, unde au acces doar organizatorii.

Fotografii: Ioana Raluca Ghioarcă

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version