O nouă hidrocentrală pe un râu de munte. ONG-urile: Parcul Național Defileul Jiului e în pericol

hidrocentrală defileul jiului
Valea Strâmbuței, în Defileul Jiului (stânga), barajul de la Livezeni (sus) și harta Defileului Jiului (jos). Foto: Dragoș Dula / Călin Dejeu / Wikimapia

O nouă hidrocentrală ce va fi construită pe râul Jiu riscă să distrugă Parcul Național Defileul Jiului, acuză organizațiile de mediu.

Problema noii hidrocentrale este că a fost avizată în anul 2003, când România încă nu era membră a Uniunii Europene, iar Parcul Național Defilul Jiului încă nu fusese înființat (acesta a luat naștere în 2005).

Timp de mulți ani, lucrările la hidrocentrală au fost stopate din lipsă de fonduri. Au fost reluate în 2015, iar acum sunt gata în proporție de 85%.

„Conform declarațiilor din presă, o parte din amenajarea hidroenergetică urmează să fie dată în funcțiune în acest an, deși proiectul avizat în 2003 a fost modificat pe parcurs fără notificarea autorității de mediu, lucrările continuând în baza acordului de mediu obținut în urmă cu 14 ani”, se arată într-un comunicat de presă al WWF-România.

Proiectul Hidroelectrica presupune captarea Jiului precum și a afluenților Dumitra și Bratcu. WWF susține că proiectul „va modifica ireversibil peste 30 km în toată zona Defileului și va duce la o reducere de aproximativ 85% din debitul natural actual al Jiului, de la 19,3 mc/s la 2,6 mc/s”.

hidrocentrala jiu defileul jiului
Defileul Jiului. Foto: Rucsandra Călin

„Proiectul în cauză a obținut acordul de mediu în 2003, dar în 2007 România a intrat în UE și de atunci regulile de mediu au devenit mult mai stricte, iar proiectul nu respectă deloc aceste reguli. De exemplu studiul de impact din 2002 care a stat la baza emiterii acordului de mediu a fost facut fără să fie luate în considerare speciile care depind de râu sau cantitatea de apă necesară ca acestea să supraviețuiască. În plus e și arie protejată”, arată WWF-România.

Astăzi, zona unde se construiește hidrocentrala face parte dintr-un Parc Național (din 2005) și un sit Natura 2000 de interes comunitar, unde se aplică legi europene care protejează biodiversitatea și apa. Aici se află habitate de fag și frasin, habitate ripariene, habitate cu vegetație lemnoasă și versanți stâncoși, și trăiesc specii precum ursul brun, râsul, specii de amfibieni, pești și nevertebrate (racul de ponoare).

În schimb, reprezentanții Hidroelectrica au susținut de-a lungul timpului că proiectul va crea noi locuri de muncă într-o zonă defavorizată și va fi o sursă de energie curată.

barajul livezeni
Lucrări la barajul Livezeni. Foto: Călin Dejeu

Un alt opozant al proiectului este biologul Călin Dejeu, care a obținut de la Ministerul Mediului confirmarea că este necesară reluarea procedurii de evaluare adecvată a impactului asupra mediului: „în evaluarea proiectelor de investiții trebuie să se țină seama și de legislația comunitară, în speță art. 6.3 și 6.4 din Directiva Habitate, precum și de jurispudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene rezultă că chiar și în cazul în care s-a derulat o procedură de evaluare a impactului asupra mediului, aceasta trebuie reluată în cazul în care au intervenit elemente noi cum ar fi situl Natura 2000”.

În ciuda acestui fapt, lucrările la hidrocentrală continuă. Călin Dejeu a lansat și o petiție online prin care cere salvarea Defileului Jiului.

Defileul Jiului este unul dintre cele mai spectaculoase și sălbatice defileuri din Munții Carpați. Aici, apele Jiului au întreținut viața pentru 1.142 de specii, dintre care aproape 200 sunt protejate la nivel național și internațional.

Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul din Defileul Jiului cuprinde două componente:

1. Centrala Hidroelectrică Dumitra și

2. Centrala Hidroelectrică Bumbești

Prima centrală este amplasată pe malul drept al râului Jiu, în amonte de confluența cu pârâul Dumitra, și include barajul Livezeni, amplasat la circa 1 km în aval de confluența Jiului de Est cu Jiul de Vest. Aici se află și o galerie de aducțiune cu o lungime de aproximativ 7 km.

A doua centrală este amplasată pe malul drept al Jiului, în dreptul localității Bumbești-Jiu, la intrarea în Defileu. Ea include o galerie de aducțiune cu o lungime de aproximativ 13 km și 3 captări secundare pe Jiu și afluenții Dumitra și Bratcu.

Parcul Național Defileul Jiului
Parcul Național Defileul Jiului. Foto: Wikimapia

WWF „solicită urgent intervenția Ministerului Mediului și a Gărzii de Mediu care trebuie să decidă suspendarea lucrărilor și reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”.

„Generarea de hidroenergie în România ar trebui să fie compatibilă cu legislaţia Uniunii Europene. Acestă compatibilitate ar fi posibilă numai în măsura în care s-ar desemna printr-un act normativ zone de excludere unde construcția MHC să nu fie posibilă, iar pentru restul zonelor, noile amenajări hidroenergetice să fie permise doar în baza unor mecanisme legislative de pre-planificare strategică integrată”, mai apreciază WWF-România.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.