Hărțuirea la locul de muncă. O poveste despre un fenomen trecut sub tăcere în România

hărțuire locul de muncă
Foto: Manidis Roberts (Flickr)

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. De cele mai multe ori, acesta nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea punându-i pe alții într-o lumină proastă.

Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționeaza unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în cartiere, în familie, în mass-media, etc.

Conform unui studiu al Universității din Phoenix, 75% din respondenți declară că s-au confruntat cu bullying-ul la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. În spațiul românesc, statisticile sunt încă neclare, tocmai din cauza tăcerii legate de subiect.

În acest context, Asociația Culturală Arkadia lansează „Bull”, o piesă de teatru ce are ca temă fenomenul de bullying la locul de muncă.

Premiera și primele reprezentații ale spectacolului „Bull” de Mike Bartlett vor avea loc în zilele de 7, 8, 9 și 15 noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10).

Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervare și vor fi urmate de discuții cu publicul.

”Spectacolul își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar și să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât și prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăși diferite tipuri de interacțiune la locul de muncă, sub protecția anonimatului. Astfel, ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil și depășit între „artiști” si „corporatiști”, ambii termeni folosiți peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă”, a declarat Elena Morar, regizoarea spectacolului „Bull”, potrivit unui comunicat de presă remis GreatNews.

Din distribuția spectacolului “Bull” fac parte actorii Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț. Conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vișănescu, iar videoul și afișul de promovare au fost concepute de Ana Cârlan.

Din dorința ca spectacolul să ajungă și la o comunitate reprezentativă și specifică vor fi organizate și două reprezentații la sediul Ringier.ro pentru angajații companiei, urmate de feedback al publicului țintă, pe data de 13 noiembrie (Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, Iride Business Park, Corp B2B, București).

„În acest mod, dorim să facilităm accesul la un produs cultural relevant social, nu doar ca divertisment, ci și ca modalitate ludică de conștientizare. Faptul că există în București cartiere „dedicate” clădirilor de birouri, unde oferta culturală nu este accesibilă, face din aceste reprezentații o adevărată provocare”, se mai precizează în comunicat.

Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societății de astăzi.

Tonul cinic, dar și extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic și sarcastic asupra lumii corporatiștilor în plină criză existențială. Spectacolul începe ușor, cu mici tachinări între Isobel, Tony și Thomas, însă, pe măsură ce povestea înaintează, relația dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Parteneri media: Noizz, art7, Bookblog.ro, Radio Guerrilla, Greatnews.ro

Cu sprijinul: POINT, Ringier România, Miniprix, eJobs

piesa de teatru bull

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.