Te-ai întrebat vreodată care e linia dintre glumele de birou și agresiunea fizică sau verbală? Ce se întâmplă atunci când “glumițele” nevinovate afectează încrederea în sine și duc la scăderea productivității și la creșterea absenteismului la locul de muncă?
Asociația Culturală Arkadia, având ca partener strategic POINT București, lansează în premieră pe București spectacolul „Bull” de Mike Bartlett, regia Elena Morar, în zilele de 7, 8, 9 și 15 noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10). Piesa semnată de Bartlett, un dramaturg prezent și popular în rândul publicului român în ultimii ani, abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei.
”Vrem să oferim o perspectivă realistă și neviciată a realităților din mediul corporatist, în corelare cu temele abordate de dramaturgia propriu-zisă”, declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull. Proiectul investighează fenomenul atât prin piesă, cât și prin platforma online asociată, prin care, sub protecția anonimatului, oamenii își pot descrie experiențele cu și despre bullying.
Pe site-ul oficial al proiectului Bull utilizatorii pot găsi testimonialele-povești despre situații de bullying la locul de muncă.
De asemenea, la finalul reprezentațiilor, publicul va putea discuta liber despre limite, contexte sociale și bullying alături de un invitat special, psihoterapeutul Anda Păcurar, care subliniază importanța acestei dezbateri: „Bullying-ul între adulți este mai puțin recunoscut, are forme mai rafinate și disimulate. Mobbing-ul este una dintre ele – atunci când mai mulți adulți se coalizează împotriva unui coleg. Sarcasmul, de asemenea, este o formă de ostilitate. E important să conștientizăm efectele cuvintelor și ale acțiunilor noastre sau ale lipsei de reacție. Pentru că efectele iau forma anxietății, depresiei, stresului posttraumatic și paranoia, ne dezumanizează și ne individualizează până la atomizare”.
Totodată, piesa va fi jucată, prin intermediul unui parteneriat special, la sediul Ringier România, pentru angajații companiei, urmate de feedback al publicului țintă, pe data de 13 noiembrie.
Din distribuția spectacolului “Bull”, în regia Elenei Morar, fac parte actorii Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț, conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vișănescu, iar videoul și afișul sunt concepute de Ana Cârlan.
Mike Bartlett, una dintre vocile puternice ale dramaturgiei contemporane (Cock, Love, love, love, 13, Game, Wild, An Intervention, Contractions, Artefacts etc.), este cunoscut deja publicului românesc, piesele lui obținând numeroase premii (Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă nouă, Critics’ Circle Theatre Award for Best New Play). La doar 37 de ani, Mike Bartlett se poate lăuda cu o nominalizare la premiile BAFTA, dar și cu realizarea unor seriale cunoscute precum Doctor Foster sau controversatul Regele Carol al III lea (teleplay). În prezent, colaborează cu teatre celebre din Marea Britanie, dar și cu televiziuni precum BBC sau ITV.
Asociația Culturală Arkadia, înființată în 2013, are ca misiune crearea și promovarea valorii culturale exprimate concret. Prin acțiunile sale, asociația își dorește să contribuie la răspândirea cunoașterii, la dezvoltarea unor valori artistice create în special de către tineri, la promovarea ideilor culturale și științifice care să contureze o percepție asupra lumii bazate pe creativitate și afirmare culturală.
Anda Păcurar este psihoterapeut formator, supervizor acreditat de Colegiul Psihologilor din România, Federaţia Româna de Psihoterapie şi Asociatia Europeană de Psihoterapie. A participat la mai multe campanii de conştientizare a bullying-ului, a scris un ghid pentru elevi şi unul pentru cadre didactice şi o carte de benzi desenate cu soluţii de combatere a bullying-ului. A lucrat cu victime ale bullying-ului, privitori şi abuzatori.
Este instructor în cadrul Institutului de Psihologie şi Psihoterapie Adleriană şi membru în Nord American Society of Adlerian Psychology.
Acest proiect cultural este finanțat în cadrul programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.
Parteneri media: Noizz, art7, Bookblog.ro, Radio Guerrilla, Greatnews.ro
Cu sprijinul: POINT, Ringier România, Miniprix, eJobs
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: