Harta secţiilor de votare. Unde pot vota românii din diaspora şi cei aflaţi în vacanţă în străinătate

Românii din Auckland au fost primii care şi-au exprimat opţiunea de vot în cadrul alegerilor prezidenţiale 2014. Urnele s-au deschis în Noua Zeelandă aseară, la ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală).

Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii care s-au deschis, la ora 22.00, ora României, au fost cele din Australia (Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, votul se termină la secţiile de pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Portland) şi Canada (Vancouver), în cursul dimineţii de luni, 3 noiembrie, ora 7.00 ora României (ora 21.00, ora locală).

Pentru scrutinul de azi, a fost majorat numărul de secţii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, dar a scăzut numărul celor din Italia, de la 55 la 51, şi din SUA, de la 28 la 22.

HARTA SECŢIILOR DE VOT (accesaţi linkul pentru a consulta harta oferită de MAE)

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei aflaţi în ziua alegerilor în afara ţării pot să îşi exercite dreptul de vot, în baza unui act de identitate valabil, la orice secţie de vot organizată în străinătate. Astfel, românii care în ziua alegerilor se află în străinătate, în scop turistic pot vota la orice secţie de votare din ţara respectivă. Mai multe, puteţi afla în “Ghidul alegătorului român din străinătate”.

Potrivit MAE, aproximativ trei milioane de români care trăiesc în afara ţării pot vota la alegerile prezidenţiale. Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:  cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic.

Votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţiile de vot se închid. Persoanele care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să-şi exercite dreptul de vot.

Ministerul Afacerilor Externe a creat pe site-urile instituţiei, ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare, o secţiune speciale unde românii aflaţi în străinătate pot găsi informaţii despre alegerile prezidenţiale 2014.

Redacţia GreatNews vă prezintă live toate informaţiile principale de la alegeri, în acest articol.