România, spulberată de Norvegia în primul meci de la Euro 2014

Naționala feminină de handbal a României a fost învinsă clar, cu scorul de 27-19, de selecționata Norvegiei, la debutul de la Campionatul European din Ungaria și Croația.

Echipa antrenată de Gheorghe Tadici a fost făcută una cu parchetul de nordice, pe care România nu le-a mai învins la un turneu final de 14 ani. Mai mult, Norvegia învinsese clar selecționata tricoloră și în ambele partide din preliminariile pentru turneul final.

Strategia naționalei de handbal a României la Debrecen a fost una foarte limitată, majoritatea atacurilor căutând-o pe Cristina Neagu. Interul stânga, singura jucătoare din lot care evoluează în străinătate, la Buducnost, a fost blocată însă de multe ori de apărarea extrem de bine organizată a Norvegiei. Jucătoarea anului 2010 a marcat șapte goluri din 17 aruncări.

Nordicele, care sunt prinse într-un schimb de generații, lăsând în urmă câteva din super-jucătoarele care au câștigat titlul european la handbal în 2010, aurul mondial în 2011 și pe cel olimpic în 2012, au oferit o lecție de fiabilitate tactică, reușind acțiuni variate, în urma cărora au marcat de pe toate posturile în prima repriză.

Tricolorele au marcat doar șapte goluri în prima repriză, iar procentajul de reușită al ofensivei a fost de doar 33% în cele 60 de minute de joc. De cealaltă parte, nordicele au încheiat cu gol unul din două atacuri.

Eșecul suferit de România este unul dintre cele mai severe din istoria participărilor la turneele finale, iar greul abia începe pentru echipa lui Tadici, care va întâlni mâine seară puternica selecționată daneză.

Danemarca a învins fără emoții Ucraina, scor 32-23, și pornește drept mare favorită în fața României. Tricolorele au nevoie de o victorie pentru a-și asigura locul în faza a doua a grupelor, iar meciul cu Ucraina, de joi, pare să fie cea mai bună oportunitate pentru realizarea obiectivului.