Hackerii ruși atacă organizațiile occidentale care caută vaccinul pentru COVID-19

facebook pagini închise hacker
Foto: iAmMrRob / pixabay.com

Serviciile de securitate ale Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Canadei au anunțat că hackerii din Rusia își aleg ca ținte organizațiile care lucrează la realizarea unui vaccin pentru noul coronavirus.

Potrivit Centrului Național Britanic pentru Securitate Cibernetică, hackerii lucrează ”aproape sigur” pentru ”serviciile de informații rusești”.

Sursele citate de BBC nu au precizat care au fost organizațiile atacate de hackeri sau dacă au fost furate anumite informații, însă au declarat că ritmul de cercetare al vaccinului nu a fost afectat.

Hackerii fac parte dintr-un grup numit APT29, care, spun britanicii, lucrează aproape sigur pentru serviciile rusești de informații.

”Este complet inacceptabil că serviciile de informații ale Rusiei îi atacă pe cei care lucrează la combaterea pandemiei de coronavirus. În timp ce alții își urmăresc scopul egoist printr-un comportament nesăbuit, Marea Britanie și aliații săi se ocupă de munca grea a găsirii unui vaccin”, a declarat ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Hackerii încearcă să speculeze defecte ale programelor software pentru a accesa rețele vulnerabile, folosind programe malware pentru a descărca fișiere de pe calculatoarele infectate.

De asemenea, rușii se bazează și pe vechile trucuri, precum mesaje e-mail de tip ”phishing” – prin care utilizatorii sunt păcăliți să își ofere datele personale.

Raportul serviciilor secrete britanice spune că ”în anul 2020, APT29 a atacat mai multe instituții care lucrează la dezvoltarea vaccinului pentru COVID-19 în Canada, SUA și UK, având ca scop furtul de informații și de proprietate intelectuală legate de testarea vaccinurilor pentru coronavirus”.

Tot azi, Guvernul Marii Britanii a anunțat că Rusia a încercat ”aproape sigur” să influențeze rezultatul alegerilor generale din ”insulă” prin folosirea unor documente obținute ilicit.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.