Guvernul vrea să scumpească benzina și motorina. Cât va fi un litru la pompă

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com
FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

Guvernul va majora accizele pentru benzină și motorină și justifică această creștere prin faptul că încasările din aceste accize au scăzut cu 768 de milioane de lei în primul semestru al acestui an, iar taxele reprezintă doar 50 – 52% din prețul lor. Potrivit Hotnews.ro, modificările de accize sunt incluse într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal.

Conform proiectului, noul nivel al accizei la benzina fără plumb va fi de 2.035,4 lei/1.000 de litri, ceea ce înseamnă un plus de 379,04 lei faţă de nivelul actual.

Aceeaşi majorare de 379,04 lei/1.000 litri va fi aplicată şi la motorină. Aceste majorări vor duce la o creștere de minim 40 de bani pe litru la pompă, atât la benzină, cât și la motorină.

„Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I alanului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796,55 lei. (…)

În luna iulie 2017, taxele reprezintă 52% din preţul benzinei, respectiv 50% din preţul motorinei (în România), în condiţiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din preţul benzinei şi respectiv 57% din preţul motorinei”, se arată în expunerea de motive.

Reprezentanții Finanțelor mai spun că ponderea taxelor în prețurile de piață ale carburanților este mai redusă în prezent în România comparativ cu alte țări din regiune, precum Austria (60% în cazul benzinei și 55% în cazul motorinei), Polonia (57% în cazul benzinei și 54% în cazul motorinei) sau Bulgaria (53% pentru benzina și 51% pentru motorină).

„Astfel, deși diminuarea fiscalității a vizat reducerea prețurilor de piață ale carburanților, s-a constatat că reducerea preconizată a fost atenuată de faptul că prețurile fără taxe ale carburanților au înregistrat creșteri, astfel încât în prezent ponderea taxelor în prețul carburanților este cea mai redusă din Uniunea Europeana, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE”, se mai spune în expunerea de motive.

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.