Guvernul vrea să modifice restricțiile

mască de față coronavirus
În multe țări din lume oamenii au obosit să respecte restricțiile impuse de autorități. Foto: pisauikan / pixabay.com

Guvernul urmează să aibă o ședință în care să aprobe măsuri noi, după ce a început utilizarea certificatului verde de către cei care s-au vaccinat, au trecut prin boală s-au se testează.

Potrivit reglementărilor actuale, când se depășește pragul de 4 la 1.000 de locuitori într-o localitate, se instituie carantina de noapte în weekend-uri. Asta înseamnă că oamenii nu au voie să iasă din casă între orele 20:00 și 5:00 decât pentru motive întemeiate.

Guvernul urmează să mute această restricție la pragul de 6 la mie. Astfel, carantina de noapte, vineri, sâmbătă și duminică se va institui în localitățile în care rata de infectare este între 6 și 7,5 la mie și va fi ridicată când aceasta scade sub 5,5 la mie, au declarat surse din Guvern, pentru G4Media.ro.

„Nu se vor închide magazinele la o rată de infectare de 4 la mie ci de la 6 la mie. Vreau ca economia să rămână deschisă. Iar cei care sunt vaccinați să nu poată fi restricționați doar pentru că alte persoane din România nu vor să se vaccineze”, a spus joi premierul Florin Cîțu la o conferință de specialitate organizată de DC News.

Ar urma să fie reglementată și activitatea restaurantelor din mall-uri. Accesul în centrele comerciale nu este condiționat când rata de infectare depășește 3 la mie, însă accesul în restaurantele din malluri va fi făcut pe baza certificatului verde, iar zona va trebui delimitată.

Guvernul va reveni și asupra obligativității certificatului verde pentru copii, urmând să mărească pragul de la 6 la 12 ani, având în vedere că vaccinul anti-COVID poate fi făcut doar de la 12 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.