Guvernul vrea să angajeze 8500 de persoane în MAI

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Guvernul vrea să angajeze 8500 de persoane în Ministerul Afacerilor Interne. Aceștia vor face parte din forțele de intervenție pentru situații de urență. Angajările au fost solicitate din luna mai de ministrul Lucian Bode și există în acest sens un proiect de Hotărâre de Guvern.

În Nota de fundamentare se precizează că această suplimentare se impune în acord cu prevederilor art. 1 din Memorandumul cu tema „Redresarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a structurilor subordonate”, aprobat în luna mai din acest an de premierul Florin Cîțu.

Potrivit MAI, orientarea către această categorie de personal prezintă următoarele avantaje:

  • – oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;
  • – creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;
  • – implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;
  • – asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.

În Memorandum adoptat de Guvern în luna mai din acest an se arăta că din punct de vedere al încadrării cu personal, în raport cu sfârşitul anului 2008, moment în care etapa a doua de profesionalizare a structurilor IGSU era încheiată iar efectivele se situau la o cifră de 31.292, la sfârșitul lui 2020 în evidenţă se mai aflau doar 26.866, ceea ce reprezintă o diminuare cu 4.426 a indicatorilor de personal (aproximativ 14% procentual).

În 2020, numărul intervențiilor executate acrescut de 9,88 ori față de numărul intervențiilor executate în anul 2007 (de la 52729 la 520866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30729 la 26866).