Guvernul ungar acuză Ucraina că încearcă să influențeze alegerile din Ungaria

Viktor Orban speră să prindă încă un mandat de premier al Ungariei
Viktor Orban speră să prindă încă un mandat de premier al Ungariei

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat, miercuri, Ucraina că încearcă să se amestece în alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ungaria, Kievul dorind ca acest scrutin să fie câștigat de opoziția ce încearcă să-l înlăture de la putere pe premierul conservator Viktor Orban.

Au fost mai multe episoade tensionate între cele două țări și înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Guvernul condus de Orban a acuzat Ucraina de încălcarea drepturilor minorităților maghiare din Transcarpatia, iar după începerea războiului, Viktor Orban a refuzat să ofere Ucrainei arme și de a permite tranzitul prin Ungaria pentru transporturile de arme occidentale livrate Ucrainei.

„Stânga ungară menţine o coordonare strânsă cu reprezentanţii guvernului ucrainean”, căruia i-a promis că, dacă va câştiga alegerile duminică, va trimite arme Ucrainei şi va vota pentru sancţiuni europene care să vizeze exporturile ruse de petrol şi gaze naturale, a spus Szijjarto într-un mesaj video pe Facebook, făcând referire şi la unele articole din presă despre o colaborare între Kiev şi opoziţia ungară, dar fără dovezi concrete.

Ministrul ucrainean de externe i-a telefonat ambasadorului ucrainean la Budapesta pentru „a discuta opţiuni despre cum să influenţeze rezultatele alegerilor în Ungaria”, a mai susţinut Szijjarto.