Guvernul Ucrainei îndeamnă populația la „calm” și „unitate”. Biden și Putin vor discuta din nou astăzi

FOTO: ArmyAmber/Pixabay.com
FOTO: ArmyAmber/Pixabay.com

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus liderilor europeni, într-o discuție pe care a avut-o vineri seara, la telefon, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi decis deja să invadeze Ucraina, iar atacul ar urma să aibă loc în câteva zile, transmite The Guardian care citează surse diplomatice.

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, care a cerut cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

Cu toate acestea, Jake Sullivan consideră că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie. „Mă aştept ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin, dar nu am nimic de anunţat în acest moment”, a declarat Jake Sullivan jurnaliştilor. Potrivit unei surse credibile citate de CNN, convorbirea ar urma să aibă loc sâmbătă.

Kievul invocă Acordul de la Viena și cere explicații Rusiei

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunțat că Ucraina a declanașat mecanismul de reducere a riscurilor în conformitate cu Acordul de la Viena și „a solicitat Rusiei să ofere explicații detaliate cu privire la activitățile militare în zonele adiacente teritoriului Ucrainei și în Crimeea ocupată temporar”.

Conform Documentului de la Viena, Rusia trebuie să ofere explicații detaliate cu privire la obiectivele, locația precisă și datele de finalizare a activităților sale militare, precum și desemnarea, subordonarea, numărul și tipurile de formațiuni, precum și tipurile de echipamente implicate.

„Rusia are 48 de ore pentru a răspunde. În caz de absență a răspunsului sau de insuficiență/irelevanță a acestuia, Ucraina se va adresa Rusiei, precum și altor state participante la Documentul de la Viena, pentru a convoca o reuniune extraordinară la care Rusia va trebui să ofere explicații”, scrie Kuleba care dă asigurări că Ucrainava continua să folosească toate mijloacele diplomatice pentru a-și asigura securitatea.

De asemenea, guvernul ucrainean a cerut cetățenilor, sâmbătă, să rămână calmi și uniți, declarând că forţele armate sunt gata să respingă orice atac asupra ţării, pe fondul temerilor că Rusia ar fi gata să declanșeze invazia.

„Acum este esenţial să rămânem calmi şi uniţi în ţară şi să evităm acţiunile care subminează stabilitatea şi seamănă panică. (…) Forţele armate ale Ucrainei monitorizează constant evoluţiile şi sunt gata să respingă orice încălcare a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei”, transmite Ministerul de Externe, printr-un comunicat.

Biden și Putin vor vorbi la telefon

Președinții Biden și Putin se vor auzi la telefon sâmbătă seara. Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina.

Moscova a respins în repetate rânduri acuzațiile Washingtonului, spunînd că a masat peste 100.000 de soldați în apropiere de grania cu Ucraina pentru a-și asigura propria securitate împotriva agresiunii NATO.

Secretarul american de stat Antony Blinken a exprimat speranța că Putin va alegea calea diplomației și a avertizat că SUA vor impune rapid sancțiuni economice dacă Moscova declanșează o invazie.

„Continui să sper că (Putin) nu va alege calea unei noi agresiuni, ci calea diplomației și a dialogului”, le-a spus Blinken reporterilor după o întâlnire cu liderii din Pacific, care a avut loc în Fiji. „Dar dacă nu, suntem pregăptiți.”

Vladimir Putin, care încearcă să câștige influență în Europa de după Războiul Rece, caută să obțină garanții de securitate de la Joe Biden, căruia îi cere să nu admită Ucraina în NATO și să retragă rachetele din apropierea Rusiei.

Rusia a început exerciții în Marea Neagră

Sâmbătă, militarii ruși au început noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropiere de Peninsula Crimeea.

În același timp, Moscova continuă să denunțe „isteria” americană, după ce Washingtonul a declarat că se teme de o iminentă invazie rusă a Ucrainei.

„Peste 30 de nave ale Flotei Mării Negre au navigat de la Sevastopol şi Novorossiisk, conform planului de exerciţii”, a anunţat Ministerul Apărării rus sâmbătă dimineaţă.

„Scopul exerciţiului este de a apăra coasta Peninsulei Crimeea, bazele forţelor Flotei Mării Negre, precum şi obiectivele sectorului economic al ţării (…) faţă de eventuale ameninţări militare”, a mai precizat ministerul, potricit Reuters, preluată de Agerpres.

Vineri noapte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat, la rândul ei, remarcile Washingtonului, potrivit cărora o invazie rusă a Ucrainei ar fi iminentă.

„Isteria Casei Albe este mai grăitoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război cu orice preţ. Provocările, dezinformarea şi ameninţările sunt metoda preferată de a-şi rezolva propriile probleme”, a criticat ea pe Telegram.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.