Guvernul renunță la introducerea unei taxe auto în 2020

FOTO: tookapic/Pixabay.com
FOTO: tookapic/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că Guvernul nu va introduce o taxă auto pe mașinile poluante în acest an.

Ultima taxă auto a fost eliminată în 2018, după ce Comisia Europeană a decis o procedură de infrigement împotriva României. Respectiva lege nu respecta regulile UE. Introdusă în 2007, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

„În opinia mea a fost mare sarabandă a taxelor din 2007, iar aceasta i-a costat pe români. Cele 3, 4, 5 taxe care au fost au intrat în contradicțiie cu regulile europene. Nicio formulă nu a reușit până acum. Cred că în acest an nu vom avea o astfel de măsură implementată”, spune Costel Alexe, ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai spus că „nici măcar invazia de mașini second-hand nu e un motiv ca să fie declarată ilegală de Comisia Europeană. „Dacă am face-o pe genunchi ar fi un nou subiect de discuții cu Comisia Europeană”, a mai adăugat ministrul Mediului.

În timpul guvernării PSD-ALDE s-a vorbit de mai multe ori despre posibilitatea de a se introduce un impozit pentru mașinile poluante. Înainte să părăsească guvernul, fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara că „trebuie să ne gândim la o metodă prin care toate maşinile care au Euro 0, 1, 2, 3 să fie cumva îndepărtate de pe piaţă, iar acest lucru trebuie să fie făcut numai printr-o asumare, dar şi printr-un mod în care să nu putem fi atacaţi la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene”.

Ministrul de atunci anunța că o echipă formată din specialiști din mai multe domenii lucra la mai multe variante de calcul pentru o taxă auto. Una dintre formulele agreate era acea în care taxa va crește în funcție de capacitate motorului și nivelul de poluate. Astfel, mașinile vechi, care au motoare mari și sunt poluante ar fi urmat să plătească cele mai mari impozite.

FOTO: tookapic/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.