Guvernul pregătește „super-comunele”. Lista satelor din România care vor fi poli economici

Guvernul pregătește un proiect de lege prin care dorește reclasificarea localităților și propune înființarea a 183 de comune care să devină poli-regionali.

Potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro, aceste localități vor fi un fel de „super-comune” și vor avea un rol important administrativ pentru toate localitățile rurale care nu au niciun oraș pe o distanță de minim 25 de kilometri.

Comunele care vor deveni poli economici vor fi ajutate de guvern să se dezvolte și vor primi sprijin pentru reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitar și sociol-cultaral.

Mai exacat, „super-comunele” vor preluat servicii de sănătate, educație, cultură, comerț și servicii și vor avea o populație de minim 2.000 de locuitori.

Printre altele, atunci când s-au stabilit comunele care vor deveni poli economici s-a luat în calcul rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioară sau mărimea media a exploatațiilor agricole, potrivit Hotnews.ro.

Guvernul încurajează și unificarea administrativă a localităților cu puțini locuitori. Mai mult, satele foarte mici, care au sub 100 de locuitori, vor fi unificate cu cele învecinate începând cu 1 ianuarie 2026.

Iată lista comunelor care vor deveni poli rurali:

https://greatnews.ro/topul-localitatilor-din-care-au-plecat-cei-mai-multi-oameni-un-oras-turistic-e-primul/


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version