Guvernul pregătește măsuri anti-coronavirus. Măștile ar putea deveni obligatorii în unele spații publice, iar programul teraselor va fi limitat

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat că vor fi luate o serie de măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului în România. În ședința de astăzi al Comitetului Național de Suport Tehnico Științific vor fi adoptate o serie de reguli. Printre altele, se numără obligativitatea purtării măștii în zonele publice aglomerate sau limitarea programului la anumite terase și cluburi.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful Guvernului a spus că masca ar putea deveni obligatorie în locuri aglomerate, precum faleze, piețe sau târguri, însă deciziile vor fi luate la nivel local.

„Am avut ieri ședință, deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul Comitetului Național de Suport Tehnico Științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm la comitetele județene pentru situații de urgență să decidă.

Știm foarte clar că există anumite tipuri de activități. De exemplu pe faleză, în Galați sau Brăila e o asemenea aglomerație, interacțiunea e foarte apropiată și singura soluție pentru reducerea riscului este purtarea măștii.

De asemenea, în piețe, târguri sau în locuri unde se așteaptă mulți oameni. Măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități. În București sunt anumite zone unde există aglomerație. Asta va analiza comitetul municipal”, a declarat premierul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.