Guvernul Orban vrea să facă schimbări la Bacalaureat și Evaluarea Națională

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

În programul de guvernare propus de PNL sunt câteva schimbări și la Educație. De exemplu, lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat se vor corecta în centre din alte județe decât în cele în care se susțin probele.

De asemenea, elevii care nu obțin media 5 la admiterea în învățământul liceal nu vor mai fi direcționați obligatoriu spre învățământul profesional, scrie în programul PNL. Regula prin care elevii care obțin media sub 5 la Evaluare Națională sunt direcționați către învățământul profesional a fost instituită printr-un ordin al ministrului interimar al Educației, Daniel Breaz.

În programul de guvernare, PNL spune că urmăreşte cu prioritate echitatea și abordările pedagogice centrate pe elevi/studenți în scopul de a combate cele trei mari crize din educația românească: rata ridicată de părăsire timpurie a școlii, rezultatele slabe ale elevilor la testările naționale și internaționale și rata de analfabetism funcțional măsurată la vârsta de 15 ani.

„Scopul este să prevenim apariția unei noi generații „pierdute”, până la implementarea unei reforme profunde pe termen lung”, potrivit programului de guvernare propus de PNL.

De asemenea, Guvernul condus de Orban spune că „se vor dezvolta parteneriatele cu partenerii socio-economici cu scopul dezvoltării programelor din învățământul profesional dual și cel universitar, astfel încât să existe corelarea într-o măsură mai mare cu economia reală și cu prioritățile pe termen mediu și lung ale României”.

Guvernul PNL mai dorește și „inițierea unui proiect de lege pentru scoaterea veniturilor proprii ale universităților din calculul deficitului public național, permițând universităților realizarea de investiții necesare pentru menținerea competitivității”.

În ceea ce îi privește pe cei mai mici, Guvernul Orban dorește „extinderea etapizată a programului „Masă caldă” şi creşterea calităţii programelor de „After-school” publice şi private, inclusiv prin crearea cadrului legislativ favorabil”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.