Guvernul Orban și-a asumat răspunderea. PSD vrea să îl dea jos!

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban, după ce Executivul și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.

Cum majoritatea primarilor PSD sunt dezavantajați de măsură, Marcel Ciolacu a anunțat că va încerca să dea jos Guvernul.

”PSD a spus că depune moţiune de cenzură. Nu ştiu de ce depune. M-am uitat pe date. Jumătate din cei 1.600 de primari ai PSD au fost aleşi cu 50% plus unul. PSD ar trebui să susţină două tururi”, a declarat premierul Orban.

Ciolacu, care încearcă să spele imaginea PSD, sever afectată de încarcerarea lui Liviu Dragnea și de prestația Vioricăi Dăncilă ca premier, spune că nu are încă voturi suficiente pentru a dat jos Guvernul.

”Nu avem matematic numărul , dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire. Noi dorim să treacă moțiunea de cenzură. Constituțional există posibilitatea de a se ajunge la anticipate dacă trece moțiunea, dar sunt pași mulți. Nimeni în UE nu și-a permis să încalce recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale CCR cu 6 luni înaintea alegerilor. E o linie roșie a democrației”, a declarat Ciolacu.

Pentru a trece moțiunea de cenzură sunt necesare cel puțin 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la asumarea răspunderii pe un anumit proiect, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.