Guvernul nu se joacă: Clovnii ies la pensie mai devreme

Foto: Pixabay

Clovnii și circarii, în general, se pot pensiona mai devreme, la fiecare doi ani munciți urmând să primească o reducere de un an.

Potrivit proiectului Legii pensiilor, clovnii și acrobații, călăreții de circ și cascadorii intră în categoria celor care au o meserie grea și se pot retrage mai devreme din câmpul muncii.

Clovnii sunt definiți de lege ca un artist de circ care stârnește râsul prin îmbrăcăminte și poznele sale.

Pe lista care cuprinde profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale

1. Balerin
2. Dansator
3. Acrobat
4. Jongler
5. Clovn
6. Călăreț de circ
7. Dresor de animale sălbatice
8. Solist vocal de operă și de operetă
9. Instrumentist la instrumente de suflat
10. Cascador

Articolul 49 din proiectul de lege menționează că vârsta de pensionare se reduce pentru cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. La fiecare doi ani lucrați în astfel de condiții grele, artiștii primesc o reducere de un an.

După 24 de ani lucrați în condiții speciale, pensionarea se poate face cu 12 ani mai devreme. Adică 53 dacă este bărbat și 51 de ani dacă este femeie.

Potrivit noii Legi a pensiilor, la articolul 50 se menționează că vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru balerine și 45 de ani pentru balerini.

Nu doar circarii vor primi, însă, această reducere. Lista cuprinde și mineri, docheri, siderurgiști, scafandri, personalul care mânuiește explozibili, dar și o mare parte din artiști.