Guvernul lui Ludovic Orban a fost votat

Ludovic Orban FOTO: PNL/Facebook
Ludovic Orban FOTO: PNL/Facebook

Guvernul Orban a fost învestit astăzi cu un număr de 240 de voturi. Minimul era de 233 de voturi.

PSD a boicotat ședința celor două camere reunite, însă Opoziția, cu ajutorul unor parlamentari de la Pro România și chiar câțiva social-democrați, a reușit să adune cvorumul. Nici măcar cei doi șefi ai Camerei Deputaților și Senatului nu au participat, iar ședința a fost condusă de vicepreședintele Senatului, liberala Alina Gorghiu.

Ziua votului a început cu un scandal în Pro România, între Victor Ponta și Mihai Tudose. Ponta l-a acuza pe Tudose de trădare, spunând că a negociat atât cu PSD, cât și PNL.

Însă Tudose n-a fost singur. Alți doi lideri importanți ai Pro România, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu au încercat să-l convingă pe Victor Ponta să voteze guvernul lui Ludovic Orban, însă fără succes. Ponta a anunțat că toți cei care participă la vot vor fi dați afară din partid.

Pe holurile Parlamentului, Daniel Constantin a anunțat că „6-7, posibil 8” parlamentari din Pro România vor vota guvernul Ludovic Orban. Întrebat dacă se teme că va fi exclus din partid, așa cum a amenințat Victor Ponta, Daniel Constantin a răspuns: „Vă asigur că nu o să auziți niciun cuvânt rău din partea mea despre Victor Ponta. Ne vom găsi calea. E mai puțin important ce facem noi pe viitor ci ce face țara”.

Ședința a început cu o întârziere, după ce mai mulți parlamentari s-au plâns că nu le-au mers cartelele de vot.

„Vă felicit, apreciez acestă prezență. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat ca ședința de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide care arată clar lipsa totală de respect față de cetățen”, a spus Orban.

Orban a vorbit despre guvernarea PSD „care din păcate a făcut rău României. Treebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al reconstrucției, al reluării dialogului interinstituțional, care să reașeze România pe traiectoria nord-atlantică.

El a spus că guvernul pe care îl propune va fi unul cu o durată limitată, care trebuie să ia măsuri urgente.

Foarte multe instituții și autorități locale nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar și riscă să nu poată plăti salariilor. Există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Această situație nu poate fi tolerată”, a spus Orban.

Orban a mai spus că doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Nu avem conducători desemnați prin procedura legală.

De asemnea, Ludovic Orban a mai precizat că „unul dintre cele mai importante obiective este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor publice. Aceasta a fost distrusă prin plasarea pe bază de pile și carnet de partid. Niciun guvern care nu se bizuie pe instituții dominate pe competență, profesionalism, foarte greu poate să-și atingă obiectivele. refacerea capacității se va face prin depesedizarea administrației.”

Ludovic Orban a mai declarat și că trebuie schimbată mentalitatea din Poliție și Jandarmerie și a declarat „război total” infracționalității, „război total clanurilor interlope”.

„În domeniu sănătății, trebuie să sistăm practica prin care omorâm medicamente propuse în țară pentru altele mult mai scumpe. Mai mare accent trebuie pus pe partea de prevenție.
Noi nu vrem să ajungem la spital, noi vrem să ajungem la bal. Se poate evita mortalitatea evitabilă care e la cel mai înalt nivel”, a mai spus Ludovic Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.