Guvernul a decis: Începe „Revoluția fiscală”. Sindicatele anunță proteste

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Primul ministru Mihai Tudose a declarat, marți, la Parlament, că miercuri va avea loc ședința de Guvern, iar modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanță de urgență. Premierul a anunțat această decizie după întâlnirile de ieri și de azi cu Liviu Dragnea.

Întrebat dacă vor trecute contribuțiile de la angajat la angajator, premierul Mihai Tudose a răspuns că „da”.

O întâlnire importantă cu privire la schimbările fiscale a avut loc la Guvern și cu reprezentanții primarilor din marile municipii, care au spus că scăderea impozitului pe venit, de la 1 ianuarie 2018, le va produce găuri majore în bugete.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a anunțat că primarii au convenit astăzi cu premierul Tudose și șeful PSD, Liviu Dragnea, că va crește cota defalcată din impozitul pe venit care le revine primăriilor, de la 41,75% la 43%. De asemenea, pentru a compensa pierderile primăriilor, Guvernul le va aloca în 2018 compensații din bugetul de stat.

„Nu vor fi mai mici veniturile față de 2017”, a declarat Robert Negoiță, însă a fost contrazis de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, spunând că va pierde anul viitor aproximativ 8 milioane de euro.

Și sindicaliștii au reacționat la anunțul că ordonanța de urgență pentru modificarea Codului fiscal va intra în ședința de guvern de mâine. Blocul Național Sindical a anunțat că merge înainte cu protestele anunțate pentru această lună în mai multe orașe din România.

Principala nemulțumire a oamenilor este trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Ei spun că acest lucru va duce la scăderea salariilor, în cazul unor categorii de angajați.

Tot împotriva modificărilor fiscale pregătite de guvern au ieșit în stradă, astăzi, într-un miting, peste 7.000 de angajați ai mai multor fabrici din județul Argeș. Protestul este organizat de Sindicatul Automobile Dacia, în fața Casei de Cultură din Mioveni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.