Guvernul Dăncilă. Toate schimbările care se pregătesc

Guvernul Dăncilă va fi anunțat vineri FOTO: Captură YouTube viorica dăncilă în parlamentul european
Viorica Dăncilă FOTO: Captură YouTube

Liderii PSD încă nu s-au pus de acord asupra miniștrilor care vor face parte din Guvernul Dăncilă. Deocamdată se știe doar cine e posibil să nu mai facă parte din executivul condus de Viorica Dăncilă. Este vorba despre cei apropiați de Mihai Tudose, fostul premier. Printre ei se numără vicepremierul Marcel Ciolacu, Marius Nica, fostul ministru al Fondurilor Europene, Felix Stroe, de la Transporturi, Mircea Titus Dobre, de la Turism, Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social, și Lucian Romașcanu, de la Cultură.

În ceea ce privește componența noului Guvern Dăncilă, se vorbește despre faptul că reprezentanții ALDE își vor menține atât portofoliile, cât și miniștrii care au fost până acum. E foarte posibil ca din Guvernul Dăncilă să facă parte în continuare Paul Stănescu (Ministerul Dezvoltării), Carmen Dan (Interne), Lia Olguța Vasilescu (Muncii), Mihai Fifor (Apărare), Petre Daea (Agricultură), Ioan Deneș (Ministerul Apelor și Pădurilor).

La mai multe ministere ar putea apărea schimbări. E posibil ca din Guvernul Dăncilă să facă parte Ecaterina Andronescu, în fruntea Ministerului Educației, Sorin Bota la Ministerul Transporturilor, Rodica Nassar la Ministerul Sănătății, Ionuț Vulpescu la Cultură, Eugen Orlando Teodorovici la Finanțe. Se vorbește și despre faptul că Rovana Plumb ar putea reveni la Ministerul Fondurilor Europene.

Guvernul Dăncilă. Shhaideh ar putea primi un post

Sevil Shhaideh este favorită să ocupe funcția de secretar general în Guvernul Dăncilă. Potrivit unor surse citate de jurnaliștii de la Hotnews.ro, Shhaideh ar urma să fie mâna dreaptă a Vioricăi Dăncilă. Surse din PSD au mai declarat pentru Hotnews că Shhaideh ar lucra zilele acestea la programul de guvernare împreună cu Darius Vâlcov.

Shhaideh și-a dat demisia din Guvernul condus de Mihai Tudose, din funcția de ministru al Dezvoltării. Aceasta a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, fapte care ar fi fost făcute în calitate de secretar de stat. În acelaşi dosar, şefa DNA a transmis procurorului general al României o cerere de sesizarea  Camerei Deputaților pentru ridicarea imunităţii în cazul Rovanei Plumb, ministrul delegate pentru Fondurile Europene. Deputații au respins cererea.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Guvernul Dăncilă. Programul de guvernare

Înainte de începerea ședinței din PSD, Liviu Dragnea a anunțat că vor fi modificări în programul de guvernare. „Deci programul de guvernare… Vorbim la stadiul de astăzi, pentru că astăzi am avut o primă discuție, acesta va fi subiectul principal.

Cu colegii de la ALDE o să ne vedem și mâine (n.r. marți), o să ne vedem și poimâine și joi… Dar am stabilit în principiu că nu vor fi modificări mari sau multe. E vorba în principal de a fi actualizat, ținând cont că 2017 a trecut și nu mai putem rămâne în program cu niște termene de exemplu din 2017”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a fost întrebat și dacă în programul de guvernare va fi introdus impozitul pe gospodărie: „N-am ajuns acolo. De principiu, nu îl exclud, dar să avem forma finală”.

Când se stabilește lista de miniștri din Guvernul Dăncilă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus după ședința din PSD de luni că miniștrii vor fi anunțați vineri, în același timp cu partenerii de coaliție de la ALDE.

Întrebat dacă membri cercetați penal vor face parte din viitorul Guvern condus de Viorica Dăncilă, Dragnea a răspuns afirmativ. La ședință, liderul social-democraților a spus că s-au discutat mai multe subiecte.

„Am discutat despre programul de guvernare. Urmează ca și în perioada următoare să trimită propuneri la doamna Dăncilă și echipa cu care lucrează. Am discutat despre legea achizițiilor publice. Am stabilit să se formeze rapid un grup de lucru. În maxim două săptămâni să iasă cu o propunere, care să simplifice procedurile, care blochează investițiile.

Am discutat de procedura numirii membrilor Guvernului. Vineri ne vedem la ora 11:00 să adoptăm prin vot componența cabinetului. Dacă vor fi mai multe propuneri pe un minister Comitetul Executiv va analiza cu atenție cea mai bună propunere”, a declarat Liviu Dragnea, la sediul PSD, după ședința de partid.

Guvernul Dăncilă. Tăriceanu vrea aliați

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că din Guvernul Dăncilă ar fi oportun să facă parte și UDMR, „pentru că etnicii maghiari sunt și ei români”. Însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a exclus posibilitatea de a face parte din coaliția PSD-ALDE.

„Nu există o astfel de propunere, nici din partea noastră, nici din partea coaliţiei PSD – ALDE. Lucrurile nu s-au schimbat. Nu se pune problema, nu există intenţie, nu există solicitare, pentru noi acest subiect nu există”, a spus Hunor, la o conferință care a avut loc în Oradea.

Însă, Kelemen Hunor a precizat că UDMR ar putea „colabora punctual” cu Guvernul Dăncilă, însă acest lucru se va decide după o întâlnire cu viitorul premier, Viorica Dăncilă.

Liderul UDMR a refuzat să caracterizeze noul guvern, însă a criticat „degringolada şi nehotărârea reprezentanţilor coaliţiei de guvernământ, care mai mult s-au certat decât au guvernat”.