Guvernul Dăncilă pregătește strategia națională pentru Inteligență Artificială

viorica dăncilă
Foto: EU2014 - European Parliament

Guvernul lucrează pentru ”adoptarea inteligenței artificiale în condiții de siguranță” și pregătește o primă strategie națională în acest domeniu, pe care o va avansa dezbaterii publice până la finalul anului.

Potrivit ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, Guvernul ”va sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligenţă artificială autentică şi vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile şi drepturile omului”.

”Suntem în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, care va fi postată pentru dezbatere publică până la finele anului 2019. În calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deţine o componentă de finanţare dedicată adoptării Inteligenţei Artificiale”, a adăugat Petrescu, citat de Digi24.

Cu toate că majoritatea instituțiilor publice din România încă n-au pătruns, din punct de vedere tehnologic, în secolul al XXI-lea, ministrul din Guvernul Dăncilă susține că România este ferm angajată pe drumul de tranziţie etapizată, eficace şi sustenabilă către o societate susţinută de Inteligenţa Artificială.