Guvernul dă 12 milioane de euro pentru o clădire a Bisericii. BOR pune 1%

Palatul Nifon FOTO: Google Street View
Palatul Nifon FOTO: Google Street View

Compania Națională de Investiții, care se află în subordinea Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice, va restaura și reconsolida Palatul Nifon din Capitală. Potrivit Edupedu.ro, pentru lucrările la această clădire, care aparține Arhiepiscopiei Bucureștilor, se vor acorda 12 milioane de euro. Arhiepiscopia va contribui cu 605 mii lei, adică 1,07% din sumă.

Ca o comparație, în același an în care se dau bani pentru reparația Palatului Nifon de pe Calea Victoriei nr. 28, potrivit Hotnews.ro, ministerul Sănătății a alocat fonduri de investiții pentru toate cele 58 de spitale din subordine de puțin peste 13 milioane de euro.

Potrivit Edupedu.ro, Palatul Nifon București are 6.391 de metri pătrați suprafață desfășurată, cu două etaje, mansardă și pod. A fost ridicat în anul 1895 de arhitectul Paul Gottereau, cu o arhitectură neoclasică, cu ornamente.

Imobilul este datat de la sfârșitul secolului XIX și este înscris în lista monumentelor istorice actualizată în anul 2015, la poziția 854, cod LMI B-II-m-B-18583, sub denumirea „Așezămintele Nifon”. A fost câștigat în instanță de către Arhiepiscopia Bucureștiului pe legea retrocedărilor.

În nota de fundamentare actului normativ prin care se acordă bani de la Guvern se precizează că „starea de deteriorare a acestuia este foarte accentuată”.

„S-a constatat existența unui pericol iminent de prăbușire a planșeului peste etaj, pereții au pierdut în integralitate tencuiala, tencuielile prezentând degradări importante datorită infiltrațiilor prin acoperiș; în zonele curților de lumină tencuielile s-au deteriorat, acestea au căzut și este vizibilă cărămida, care prezintă atac biologic; acoperișul s-a deteriorat foarte mult și este în pericol de prăbușire zona fiind foarte periculoasă, în zona mansardei și la acoperiș, coșurile și timpanele au fost prinse cu tiranți de pereții mansardei și această zonă este un pericol; scara principală elicoidală este realizată din blocuri de piatră, balustrada acesteia este realizată din fier forjat cu elemente decorative din alamă, cu mână curentă din lemn, iar parapetul ce delimitează scara spre exterior este finisat cu stuc marmură care este foarte deteriorată, existând pericolul de a se deteriora atât de grav încât să necesite refacere integrală; tâmplăria aflată într-un grad înalt de deteriorare datorită umezelii și infiltrațiilor este integral deteriorată și nu mai permite restaurare; pardoselile din parchet de stejar s-au distrus integral și necesită refacere integrală.

În zona mansardei, unde datorită infiltrațiilor tavanul este complet distrus, toată zona de substrat, rabițul trebuie curățat integral și zona trebuie refăcută.

Proiectul inițial pentru restaurarea imobilului a fost realizat în anul 2015, pentru ca, ulterior, să fie necesară actualizarea acestuia datorită tuturor deteriorărilor prezentate, actualizarea necesitând inclusiv schimbarea soluției de intervenție propusă inițial, cu intervenții asupra zonelor din mansardă și de la etajul 1 unde se constată distrugerea completă a tencuielii și tâmplăriei, precum și cu intervenirea pentru efectuarea de tratamente specifice infestărilor biologice a zidurilor de cărămidă.

Elementele arhitecturale și ornamentele sunt atât de deteriorate încât fără lucrări minime de punere în siguranțe se vor distruge definitiv”, scrie în nota de fundamentare a actului normativ.