Guvernul anunță creșterea pensiilor: Se aplică majorarea de 40% a punctului de pensie

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Actuala Lege a pensiilor, care prevede și majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu 1 septembrie 2020, nu se va modifica. Anunțul îi aparține șefului Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă.

Acesta a spus că toate drepturile salariale ale bugetarilor, dar și drepturile de pensie acordate în baza actelor normative în vigoare vor fi menținute.

„Din nou mă întorc la programul de guvernare şi acolo scrie foarte clar că plata drepturilor salariale legale în vigoare, precum şi a drepturilor de pensie este garantată conform dispoziţiilor legale în vigoare. Deci, da, răspunsul este categoric, aplicăm Legea pensiilor în formula actuală, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie. Întotdeauna am susţinut creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor pentru toţi românii, fie că sunt în sistemul public, în sistemul de economie privată sau la pensie. Asta e o promisiune pe care am hotărât să o respectăm”, a afirmat Dancă la România TV.

Acesta a respins informaţiile potrivit cărora PNL ar intenţiona să iniţieze un proiect de act normativ care să prevadă modificarea Legii pensiilor, astfel încât majorarea cu 40% a punctului de pensie să nu fie acordată.

„Nu modificăm Legea pensiilor în ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie”, a precizat Ionel Dancă.

Premierul Ludovic Orban a declarat marți că își dorește un proiect de lege care să repare „toate inechitățile” din sistemul public de pensii și a spus că Ministrul Muncii analizează deja cu o echipă „sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung”.

„La nivelul Ministerului Muncii doamna ministru construieşte o echipă care să evalueze toate lucrurile injuste, anormale, care există în legislaţia în domeniul pensiilor, care sunt foarte multe. Vrem să pregătim în mod serios şi în baza unei analize pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii sistemului de pensii (…) vrem să pregătim un proiect de lege care să repare toate aceste inechităţi”, a declarat Ludovic Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.