Guvernul a lansat filmul Centenarului. România: ”O insulă de latinitate în Balcani”

Guvernul a lansat clipul de prezentare a României cu ocazia Centenarului

Un clip de prezentare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri a fost lansat azi, la începutul ședinței solemne de Guvern de la Alba Iulia.

Clipul de patru minute reușește să acopere toate clișeele posibile despre România, oferind și câteva informații false, în special despre realizările pionierilor români din aviație.

România este, potrivit filmulețului realizat de Guvernul României, ”o descriere dintr-o baladă profundă cât istoria, o expresie ca un colier cu nestemate”.

Stilul mieros al narațiunii persistă pe toată durata clipului.

”România este ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului, a dealurilor domoale ce dau roade gustoase, a munţilor falnici mângâiaţi de norii cerului albastru, a izvoarelor limpezi precum cleştarul (…), a pădurilor virgine, sălaș pentru ultimii lupi liberi din Europa şi pentru urşii carpatini, a oamenilor ce au traversat o istorie cu măreţe izbânzi, dar şi cu teribile încercări, România este ţara nemuritorului Dracula”, se precizează în clip.

„Întreaga umanitate beneficiază astăzi de invenţii senzaţionale ale unor mari savanţi români, precum stiloul, insulina, tratamentul antidiabetic, cel împotriva îmbătrânirii sau vaccinul antiholeric”, mai transmite clipul realizat de Guvern.

De asemenea, România este ”de mii de ani o insulă de latinitate în Balcani, născută din contopirea dintre daci și romani”, dar și că Marea Unire a fost ”clipa astrală a neamului românesc”.