Guvernul a decis ce se întâmplă cu punctul de amendă rutieră de la anul

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul va îngheța valoarea punctului de amendă pentru anul viitor, însă modalitate prin care se calculează acum trebuie schimbată.

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem.

Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim.

Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă”, a declarat Ludovic Orban, marţi, întrebat dacă punctul de amendă va fi crescut odată cu creşterea salariului minim.

Punctul de amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Măsura de plafonare la 145 de lei a punctului de amendă a fost luată din 2017. Atunci, salariul minim era de 1.450 de lei. De exemplu, dacă anul acesta nu s-ar fi înghețat în continuare punctul de amendă, ar fi ajuns la peste 200 de lei, iar cea mai mică amendă ar fi fost de peste 400 de lei.

Amenzile sunt date astfel:

  • clasa I (2 sau 3 puncte) – amendă între 290 şi 435 de lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – amendă între 580 şi 725 de lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – amendă între 870 şi 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – amendă între 1.305 şi 2.900 de lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – amendă între 3.045 şi 14.500 de lei.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.