Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență în cazul urșilor care ajung în localități. Decizia finală le va aparține primarilor

FOTO: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons
FOTO: Ferenc Dénes/Wikimedia Commons

Guvernul a adoptat azi o ordonanță de urgență care prevede interveția în cazul urșilor care ajung în zone populate.

Intevenția se va face ”gradual”, iar la împușcarea animalului se va ajunge doar în cazul în care ”siguranța și securitatea cetățenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

Potrivit documentului elaborat de Tanczos Barna, mijlocul de îndepărtare al ursului va fi ales de primar sau de viceprimar.

Guvernul a mai decis ca în cazul urșilor care sunt alungați și revin în mod repetat să se apeleze la tranchilizare și apoi relocare.

„Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de exepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat, miercuri, secretarul de stat din ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep, citat de Digi24.

Guvernul a reglementat și pedepsele celor care împiedică intervenția imediată împotriva ursului periculos: amendă între 7.000 și 10.000 de lei.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă.